Thursday, May 2, 2024
HomeСкоростиДа си спомним за една уникална българска спортна кола, за която младите...

Да си спомним за една уникална българска спортна кола, за която младите дори не са чували

В социалистическия лагер на практика нямаше спортни автомобили, но отделни ентусиасти се опитваха да създадат ярки купета. Един такъв специалист е българин, а ние предвид факта, че нямаме никакво автомобилостроене, трябва да се гордиим с това. Става дума за българската кола “София”.
Така нареченото Coupe Sofia е рожба на българския дизайнер Велизар Андреев. Автомобилът е показан за първи път на изложение в нашата страна, като годината е 1981-ва. Точно преди 40 години у нас се ражда една доста интересна за времето си спортна кола. Най-впечатляващ е дизайнът й.
Спортната кола, носеща името на нашата столица, е построена върху тръбна рама, а каросерията е изработена от подсилено фибростъкло. Двигателят е заимстван от ВАЗ-2101, или колата, позната у нас като “Жигули”. Този двигател дава възможност на “София” да развива една доста прилична максимална скорост от 140 км/ч.
Пет години по-късно се появява и модернициран вариант, наречен “София-Б”. Тази кола се появява с 1.6-литров двигател, също заимстван от руските лади. По-конкретно този на “София-Б” e от ВАЗ-2106. Тук вече максималната скорост е 200 км/ч, а колата разполага с врати от типа “крило на чайка” и с кожен салон.
През 1989 година спортното купе дори е пуснато в серийно производство. Идеята е от първата серия да бъдат произведети 200 автомобила, но заради настъпилите радикални промени в политически план ентусиастите, занимаващи се с производството на “София”, успяват да направят само 12.
Любопитно е още, че две или три от колите “София” дори са оборудвани с турбокомпресор. За съжаление този проект остава в историята и днес в движение са останали само няколко купета. Повечето от спортните автомобили не са в движение, а тези, които са в добро състояние, могат да се видят на някои от ретро парадите./ fakti.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular