Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБлагоевградДенков от Благоевград: По-важно е да увеличим пенсиите, отколкото да осигурим коледни...

Денков от Благоевград: По-важно е да увеличим пенсиите, отколкото да осигурим коледни надбавки

  • Работим усилено, за да бъдем в еврозоната на 1 януари 2025 г.

  • Реалистично е да се събират свръхпечалбите на „Лукойл“

Разговорът на коледните надбавки на пенсионерите не е приключил, първо трябва да се види изпълнението на бюджета през ноември и тогава ще се обсъжда пак, заяви премиерът Николай Денков. По-важно е да бъдат увеличени пенсиите, така че хората да имат повече средства през цялата година, отколкото да им се дават един-два пъти годишно по 50 лв., поясни той.

Във връзка с приемането ни в Еврозоната Денков изрази надежда, че то ще се случи от 1 януари 2025, а по отношение на Шенген той подчерта, че границата ни е много добре защитена и България не представлява заплаха за Европа.

Коментара си министър-председателят направи в Благоевград, където се срещна с учители и ученици от Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“, както и със студенти и преподаватели от Американския университет и участва в дискусия, посветена на присъединяването на България към Еврозоната.

Важен е принципът  – да се увеличат пенсиите, вместо да се дават коледни бонуси, които печелят популярност, заяви Николай Денков.

Във връзка с приемането на България в Еврозоната Денков изрази надежда, че то ще се случи от 1 януари 2025 г. и подчерта, че правителството работи много активно за това.

В последните месеци допълнително е уплътнена външната граница на ЕС, каза премиерът във връзка с приемането ни в Шенген и добави, че усилията на страната ни са високо оценени.

Реалистично е да се събират свръхпечалбите на “Лукойл” от разликата в цените на двата вида нефт. Това заяви още Николай Денков пред журналистите в Благоевград.

“Това беше фокус на дискусията сутринта”, подчерта премиерът за срещата в парламента, в която, освен него, участваха финансовият министър, представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната – Демократична България” и ДПС. По време на разговора участниците се разбраха, че дерогацията остава, а рафинерията трябва да внесе дължимите данъци.

“Не става дума за сделка, а за това какво е най-полезно за България. Това, което беше предложено миналата седмица – да се отмени дерогацията в рамките на седем дни, днес, както и преди месеци, когато беше правено това предложение, е невъзможно. Това означава, че рафинерията няма да има петрол след 10-15 дни, когато се изчерпят запасите и резервите, които има там”, подчерта премиерът.

Според него реалистично и смислено е да се събират свръхпечалбите на “Лукойл” от разликата в цените на двата вида нефт.  “Има голяма разлика между това рафинерията да може да работи с различен петрол и да го има различния петрол”, категоричен е Денков.

“Различният петрол се осигурява с дългосрочни договори, изискват се месеци на преговори. Това беше основната причина дерогацията да се прави на етапи”, допълни още премиерът.

На журналистически въпрос възможно ли е да бъде намалена цената на горивата и при какви условия това е възможно, Николай Денков каза, че не би искал да влиза в “тези технически предложения, защото една такава мярка може да се окаже наказуема от Европейската комисия”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular