Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаДоброто е живо! Изгорялата къща в с. Бистрица се превърна в кауза...

Доброто е живо! Изгорялата къща в с. Бистрица се превърна в кауза за десетки от региона и чужбина

  • Собственикът Славчо Йончев: Може да има епидемия, може да има най-различни проблеми, но хората още имат сърца! Свалям шапка на всички!

  • Кметът Кирил Огненски: Постоянно ми звънят заинтересовани, които искат да помогнат с труд и пари

  • Баба от селото си купила по-евтино сирене и пуснала рестото в кутията за дарения при местния магазин

Хора от целия Дупнишки регион и българи в чужбина за пореден път доказаха, че доброто е живо и докато има кой да го прави, то няма да изчезне.
В ранните часове на четвъртък домът на Славчо Йончев в с. Бистрица се подпалва. Съседи виждат големия пушек и веднага сигнализират на семейството и пожарната. Огънят бързо унищожава 120-те квадратни метра покривна конструкция на триетажната къща, като последният етаж също е в окаяно състояние.

Собственикът Славчо Йончев

Мебелите и дограмата вече не стават за нищо, но за щастие живеещите не са пострадали.
В голямата къща освен Славчо и съпругата му живеят още двамата им синове с техните семейства. Големият син Йордан има съпруга и две деца, които вече ходят на детска градина. И тримата мъже работят в частна фирма, а всички в селото ги описват като мирна, щастлива и задружна фамилия.

Кметът Кирил Огненски и съседите ежедневно помагат на пострадалото семейство.

След първоначалния шок Йончеви лека-полека се съвземат. Сила им дават непрекъснатите обаждания за подкрепа. Хора от селото, от града и региона, както и българи от чужбина, помагат с всичко, което е по силите им. Едни идват и дават безвъзмездно труда си, а други дават пари, всеки според възможностите си.
„Може да има епидемия, може да има най-различни проблеми, но хората просто имат сърца! Свалям шапка на всички! Човек не може да повярва, че все още има такива хора! Обаждат ни се хора отвсякъде. И не само че ни се обаждат и ни питат как сме, а и реално ни помагат. Ама много помагат. Грях ще ми бъде на душата, ако се оплача от някого. Благодарни сме на всеки един, който ни е оказал помощ, независимо по какъв начин. Едното левче помощ за мен в момента е нещо много голямо. Колко сме здрави – не знам. Важното обаче е, че сме живи! Защото след такъв инцидент… Няма какво да се каже“, сподели почти със сълзи на очи развълнуваният собственик на къщата Славчо Йончев.
Големият му син Йордан е основната движеща сила при наложителния ремонт. Той дава сили и кураж както на себе си, така и на цялото семейство.
„Най-важното е, че няма жертви. Надяваме се, че ще успеем да оправим останалото. Тази сутрин спряхме за малко, защото беше наистина много студено. Изчакваме времето да се оправи и продължаваме. Последно е установено, че пожарът е тръгнал от комина. Обаждат ни се хора и се отзовават. Всеки иска да помогне с нещо, което му е по силите. Дай Боже да успеем да довършим започнатото. На първо време трябва да се направи покривът и плочите. След това ще работим вътре, но това е, когато стигнем“, каза пред „Вяра“ големият син Йордан Йончев.
Докато говорим с бащата и сина, до нас се приближава и вуйчото Йордан Банев, който също иска просто да благодари на всички, които помагат.

Покривът и последният етаж вече се ремонтират.

Кметът на село Бистрица Кирил Огненски както всеки път също прави всичко възможно, за да окаже подкрепа на своите изпаднали в беда съселяни. Той ежедневно посещава семейството и съдейства с каквото може. Именно от публикация на кмета в социалните мрежи тръгва и инициативата, която обедини толкова много хора.
„Изключително неприятен инцидент. На следващия ден заваля и сняг и стана още по-трудно за семейството. Затова реших да подема такава инициатива. Разговарях със собствениците на къщата. В момента сме в кампания и набираме средства. Тук е моментът да благодаря на всички, които се отзоваха.

Роднината Йордан Банев

Много момчета от селото, и не само, отидоха да помагат като доброволци. Те продължават да работят въпреки минусовите температури. Дори аз съм не точно изненадан, но развълнуван от това колко много се обадиха, дори такива, за които не съм очаквал. Звънят ми откъде ли не, включително от чужбина. Познати и непознати постоянно се обаждат. Казват ми, че са прочели моя пост във фейсбук и са решили да дарят някаква сума за пострадалите. Много хора и от селото ме срещат на улицата и ми дават пари, за да ги отнеса на семейство Йончеви. Всички се обединиха, за да помогнат. Ние като нация сме доказали, че в тежки моменти винаги ставаме обединени, въпреки всичките ни различия. Виждам как хора, които не разполагат със значителни средства и са само на пенсия, отиват и даряват колкото могат“, коментира пред „Вяра“ кметът на с. Бистрица.
Кирил Огненски сподели и един много трогателен случай от понеделник:
„В понеделник сутринта стоя в магазина и видях как една баба реши да си купи сиренето от 3,50 лв. за килограм, вместо от това за 8 лева. И тази разлика от цената, която спести, го пусна в кутията за дарения. Това са моменти, които говорят достатъчно. Сложили сме кутии в магазините в селото. Хора от Дупница също постоянно ми се обаждат, защото искат да сложат кутии в магазините в града. Знам, че в Италия, където има доста бистричани, също се организират, за да помогнат. В Америка също има организация. Разбрах, че и едно момче в Англия също е подело инициатива за помощ. Дай Боже всичко да е наред и нещата да се оправят. Има доброволци от Дупница и съседните села, които нямат парична възможност, но искат да дойдат и да допринесат с труда си“.
Нека всеки от нас помогне с каквото може на пострадалото семейство в тези трудни времена. За някой едно левче може да е нищо, но за хората, останали без покрив в мразовитата зима, в момента всяка една сума има значение.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular