Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаДупница след вота: Новият президент трябва да бъде честен, съвестен и образован

Дупница след вота: Новият президент трябва да бъде честен, съвестен и образован

Дългогодишната журналистка Димитринка Арабаджиева-Рия: Важно е да бъде добър човек

Бившата преподавателка Евгения Бибова: Разделянето на народа не трябва да идва от държавния глава

Какъв трябва да бъде новият президент на България и какви качества трябва да притежава? С тези въпроси „Вяра“ се обърна към избиратели от Дупница, които упражниха правото си на вот в деня на балотажа за избор на президент.
Дългогодишната журналистка и поетеса Димитринка Арабаджиева-Рия, която гласува в секция в гимназия “Христо Ботев”, сподели какви според нея качества трябва да притежава президентът на България.
„Преди всичко президентът на България трябва да бъде отговорен и добър човек. Човек, който да печели доверието на хората, а това се случва, когато се казва истината и когато се работи в тяхна полза. Това е важно за всеки ръководител, независимо дали е президент, директор на предприятие или нещо друго. Трябва да бъде честен и справедлив.“
Тя допълни колко е важно всеки един българин да гласува:
„Хората просто не си знаят задълженията. Ние сме длъжни да си даваме гласа, независимо от това дали ми е трудно да дойда до урната и дали ми харесва, или не някой от кандидатите. Разбира се, че който не ми харесва, няма да получи моя глас. Но всеки от нас трябва да дойде и да си каже думата, независимо от възраст, пол и предубеждения“.
Според бившата журналистка е крайно време в близко бъдеще да бъде сформирано и редовно правителство.
„Държавата и най-вече ние, хората, губим от цялата тази история. Знаете, че едно стадо без овчар се разпръсква и не остава нищо. Вълците веднага се нахвърлят и нападат. Затова е крайно време да се осъзнаем и да изпълняваме гражданския си дълг. И то да го изпълняваме така, както ни диктува съвестта. Трябва да се подхожда със съвест към всичко и да не се гледат дребните работи, че този бил такъв или инакъв. Няма идеални хора, всички си имат слабости. Важното е ценностите да са на ниво и у избирателите, и у политиците. Затова много силно се надявам, че най-накрая ще има редовно правителство, което ще започне да работи“, завърши Димитринка Арабаджиева-Рия.
Нейната съгражданка Гюлка изтъкна образованието като много важен фактор при избора на държавен глава.
„Имам своя фаворит и за втора поредна седмица гласувам за него. Според мен нашият президент на първо място трябва да мисли за народа. И със сигурност не трябва да дели хората на симпатизанта на тази или онази партия. Също така мисля, че държавният глава трябва да бъде образован и начетен, за да ни представя по-добре пред другите страни. Важно качество е да бъде и съвестен, а напоследък малко политици са такива. Надявам се изборите да са честни и по-добрият кандидат да спечели“, заяви възрастната дупничанка, която живее в близост до старата автогара в Дупница.
Дългогодишният преподавател в Учителски институт „Св. Иван Рилски“ в Дупница Евгения Бибова пък беше категорична какво според нея не трябва да прави един президент.
„Много сме далеч от това да изберем човек с качествата, които трябва да притежава един президент. Но във всички случаи следващият президент не трябва да разединява нацията. Разделянето на народа не трябва да идва от държавния глава. Напротив – той трябва наистина да обединява всички българи. Иначе ако трябва да говорим за всички качества като цяло, това ще бъде много дълъг разговор, може да говорим с дни. Напоследък се спекулира кои са престъпници, кои мафиоти. Доста се говореше и за протестите. Когато има едно законно избрано правителство, нека си изкара мандата нормално. Гледах дебата и хич не ми хареса какво каза един от кандидатите“, коментира Евгения Бибова.
Атанас, който упражни правото си на вот в Спортната зала, пък сподели, че за него президентските избори не са от голямо значение.
„Мисля, че изборите за президент не са важни. Въпреки това е добре всеки от нас да гласува и затова реших и аз да дойда до тук. Но ние не сме президентска държава и който и да бъде избран днес, ще има предимно представителни функции. Иначе един президент трябва да бъде представителен и образован. Да бъде съвестен и честен и да вдъхва доверие. Но истински важното за цялата ни страна е скоро да има работещо правителство. Защото ако отново не успеят да се разберат и се стигне до нови избори през пролетта, активността ще е под 20%. На всички ни писна само да гласуваме. Дано избраните миналата неделя си налегнат парцалите и направят нещо в името на народа“, коментира 45-годишният дупничанин, който не пожела да бъде сниман.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular