Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаДупничани заобикалят ковид мерките с бързи тестове

Дупничани заобикалят ковид мерките с бързи тестове

Възрастни хора: Младите не спазват въведените ограничения

Над 100 бързи теста за коронавирус се продават за ден в Дупница, показа проверка на „Вяра”. Фармацевти в града отбелязват, че покрай четвъртата вълна на Ковид-19 търсенето през последните седмици значително се е увеличило.
„На ден продаваме между 20 и 30 теста. Клиентите започнаха да си купуват подобни тестове много повече, отколкото през лятото. От септември насам продажбите на бързите тестове постоянно се увеличават”, коментира фармацевтка от Дупница.
В друга от централните аптеки дори отчитат още по-големи продажби. До следобедните часове там бяха продали почти 40 теста.
„Те са много лесни за употреба, тъй като се използва кръв от пръста, а резултатът излиза най-късно до 15-ина минутки. Ако е отрицателен, това означава, че човекът или не се срещал с вируса, или количеството на антитела в пробата е твърде малко. Ако резултатът е положителен за IgM, това означава, че инфекцията е активна в момента, а при IgG – човекът вече е преболедувал и има изградени антитела. Недостатък на домашните тестове е, че дават само качествена, но не и количествена оценка за наличните антитела”, поясниха фармацевти.

Други тестове, които могат да се намерят в аптечната мрежа, отчитат проба от назален секрет. Клечка със специален тампон се поставя дълбоко, последователно в двете ноздри, след това се потапя в реактив, а резултатът се отчита върху тест лента. И двата вида дават сравнително точен резултат за наличието на коронавирусна инфекция.
Според аптекарите причините за увеличеното търсене са няколко. На първо място тестовете се купуват от хора, които имат симптоми на коронавирус, но не искат да си правят такъв в регламентирана лаборатория, тъй като автоматично ще влязат в единната информационна система и трябва да бъдат карантинирани. А карантината ще важи както за тях, така и за техните семейства и контакти.

Не са малко и хората, които искат да проверят дали са изградили антитела, след като са били имунизирани. Имало и клиенти, които вярват в конспирациите. Те смятали, че в лабораториите резултатите от тестовете може да бъдат манипулирани и затова предпочитат да си направят тест при домашни условия.

Заобикалянето на мерките е начин за голяма част от хората да продължат естествения си начин на живот, без да се съобразяват с възможностите да заразят околните. Голяма част от тях се свързват с общопрактикуващия лекар и получават терапия по телефона. Когато е необходимо, те остават на домашно лечение, но в случаите, когато прекарват болестта без особени проявления, продължават да ходят на работа, да пращат децата си на училище, детска градина, да пазаруват, включително да посещават заведения и ресторанти. Бързите тестове дават възможност за прекарване на болестта, без имената на болния да попадат в единната информационна система и да бъдат под контрола на здравните власти. Това е и една от причините за увеличаване на броя на заблелите в града.

Решихме да проверим дали се спазват противоепидемичните мерки в града.
Продавачка в един от големите хипермаркети, която пожела анонимност, сподели, че постоянно напомня на клиентите за мерките.
„С колегите се опитваме да следим за спазването на мерките и основно за дистанцията при опашките на касите. Има хора, които застават на най-малко метър и нещо от човека, който е пред тях. Те са наясно с дистанцията, носят маски и всичко е наред. Има обаче такива, които сякаш нарочно се блъскат в другите и въобще не можем да говорим за спазването на каквато и да било дистанция. Дори понякога се случва да получават забележка. Ние също се намесваме. Глобите, които се налагат на магазините за неспазване на мерките на територията на обектите им, са големи. Отделно от това, навсякъде има и камери и е препоръчително хората да носят маски и спазват дистанция”, коментира служителката.
Репортер на медията ни направи малък експеримент, пробвайки да влезе без маска в два от големите хранителни магазини в Дупница.
Още с прекрачването на прага на единия от тях жена, стояща на касата, помоли за поставянето на предпазна маска.
В другия обект охранителят също любезно прикани да не се влиза без маска. Там имаше реакция и при смъкването на предпазното средство под брадичката, като веднага последва забележка и апел за носене на маската както трябва. Забелязахме още, че малка част от клиентите използват сложените на входовете дезинфектанти.
Някои от възрастните хора в града са на мнение, че техните съграждани носят маски в магазините, но нямат дисциплина, що се отнася до спазването на дистанция.
Теодисий Занков е пенсионер от Дупница, който живее в близост до старата автогара в града. Той често се отбива в големите магазини в града, за да пазарува, и по негови наблюдения дупничани вече не спазват стриктно противоепидемичните мерки.
„Слушах наскоро един професор по телевизията, който беше категоричен, че носенето на маска е вредно. Вече година и половина толкова много лекари и професори се изказаха и някои от тях сериозно си противоречат. Аз лично спазвам препоръките и нося маска, когато влизам в магазин или някаква институция. Ето, сега съм отвън и съм без маска, но в закрити пространства винаги я слагам. Забелязвам обаче, че много хора вече са много объркани и според мен това идва точно от тези противоречия. В повечето магазини не виждам да се спазват разстояния. Със сигурност клиентите не са на 1,5 или 2 метра разстояние. Има и много хора, които вече спряха да вярват в заразата и да се плашат от нея. Може би и това ги провокира да спрат да спазват каквито и да било мерки. А те трябва да се спазват. Болестта е доста опасна и може да доведе един човек до края на живота му”, каза Теодосий Занков, който в продължение на 24 години е бил инспектор по противопожарна охрана.
Друг дупничанин сподели наблюденията си, че по-възрастните хора продължават да спазват препоръките на здравните власти. По думите на Райчо обаче младите изобщо не се интересуват от противоепидемичните мерки.
„Като гледам, на повечето места има ред и мерките се спазват. Има някои нахални млади хора, които въобще не се съобразяват. Нито спазват разстояние, нито слагат маски. Например онзи ден в един от централните магазини пред очите ми изгониха един младеж, защото е без маска. Продавачката му каза, че ако го допусне да влезе така, ще глобят магазина с 500 лева. Той пък се разсърди и каза, че щял да направи пазар за 300 лева, които в случая магазинът щял да спечели от него”, коментира възрастният мъж.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. А в градския транспорт нито шофьорите, нито пътниците спазват изискването за носене на маски!И няма никакъв контрол!

Comments are closed.

Most Popular