Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаДупничани настояват Красимира Филипова да е новият главен прокурор, сравняват я с...

Дупничани настояват Красимира Филипова да е новият главен прокурор, сравняват я с Лаура Кьовеши

Дъщерята на екскмета Алекси Тасев хвърли оставка на Борислав Сарафов

Дупничанката Красимира Филипова, която заемаше поста зам.-главен прокурор депозира молба до прокурорската колегия на ВСС да бъда освободена от поста и преназначена като прокурор във ВКП. Това се случи в последния работен ден на изтеклата седмица.
“ВСС избра Борислав Сарафов, а той заяви, че ще направи всичко възможно веднага да освободи заместниците на Гешев”, това е причината да освободя поста, коментира Красимира Филипова, която отказа да участва в процедурата за избор на изпълняващ длъжността.

„Смятам, че когато е преустановено доверието към един ръководител, въпрос на личен и морален акт е и тези, които са част от неговия екип съответно да преустановят тази дейност и да дадат възможност на следващите да изберат свой екип”, заяви Филипова.
Запитана дали се е засегнала от думите на Сарафов, че заместниците на главния прокурор не са били просто заместници, а са вършили и други неща, тя каза: „Не съм ги чула тези думи и не мога да ги коментирам. Моето решение беше взето по-рано. Не мога да знам кои думи имате предвид, сега няма какво да се засягам, каквото и да е казал колегата. Всеки има право мнение, всичко е въпрос на данни, доказателства и т.н.”, заяви Филипова. Очаква се през настоящата седмица кадровиците да гласуват за нейното освобождаване.
Прокурорската колегия вече освободи Пламена Цветанова, която също беше заместник на Иван Гешев.

Красимира Филипова е родена в Дупница. Възпитаник е на Гимназия “Христо Ботев”. Завършва паралелка с разширено изучаване на Български език и литература. Тя е дъщеря на екскмета на Дупница по времето на социализма проф. д-р Алекси Тасев и началния учител в СЕУ “Паисий Хилендарски” Спаска Тасева. И двамата са пенсионери. След завършване на средното си образование в Дупница, Красимира Филипова завършва с отличие СУ „Св. Климент Охридски“, където придобива магистърска степен по право и международни отношения-право на ЕС. Магистър е по право на европейската интеграция, от университета в Нанси, Република Франция.
Изцяло благодарение на собствените си знания и амбиции успява да премине по всички стъпала в съдебната система. Започва юридическата си кариера от експерт – юрист в Областна администрация на Софийска област. По-късно преминава през районните, окръжни и апелативни прокуратури на Костинброд, Ботевград и София. В периода 06.01.2016 г. – 27.01.2017 г. е заместник – министър на правосъдието. От 30.01. 2020 г. е заместник на главния прокурор при ВКП.

Алекси Тасев

Съгражданите й определят Красимира Филипова като изключително принципна и яростен защитник на правото. Мнозина смятат, че постът на временно изпълняващ функциите на прокурор трябваше да бъде поет не от Борислав Сарафов, а именно от нея. За разлика от Сарафов, за Филипова липсват каквито и да било данни за контакти и връзки с подземния свят и оперативно интересни лица. Дупничани, които я познават настояват тя да участва в бъдеща процедура по избор на нов главен прокурор на Република България като я сравняват по капацитет с Европейски главен прокурор Лаура Кьовеши. “Красимира Филипова е неоспорима личност. Изключително умна, амбициозна и безпристрастна. Би била най-достойното предложение за главен прокурор. Повече е нормално е да хвърли оставка на Сарафов, те са несъвместими. Никога не е била обвързана политически и икономически с когото и да било. Изцяло посветена е на работата си, въпреки това не забравя нито Дупница, нито близките си приятели от ученическите години. Без гръмки изказвания, но спокойно можем да кажем, че е много висока топка и не отстъпва по нищо нито на Лаура Кьовеши, нито на когото и да било от подобен ранг. За съжаление в България подобни хора не се ценят, дори често биват омаскарени, защото не могат да се впишат и не желаят да участват в схеми”, категорични са нейни съученици от Випуск 1993 год. Те са убедени, че ако се направи проверка на банковите й сметки едва ли в тях ще се намерят някакви спестени средства, различни от всяко средностатистическо семейство.

“Красимира Филипова е човек, който няма време и на пазар да отиде. Прибира се всеки ден посред нощ, защото не спира да работи. Жена, която мъкне огромно количество работа и отговорност. Това й коства целия живот извън професията. Най-достойната кандидатура за главен прокурор и ако има останали трезвомислещи в тази държава, трябва да обърнат поглед към нея, за да не допускат подобен резил след Гешев”, смятат сред най-близките й в родната Дупница.

RELATED ARTICLES

Most Popular