Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаДупничани ще изреват от 1 април! Вече ще плащат над 2 пъти...

Дупничани ще изреват от 1 април! Вече ще плащат над 2 пъти по-скъпа вода

ОбС ще обсъжда споразумението за сливане на В и К с  „Кюстендилска вода, в което е записана и новата цена – 3,71 лв./куб. м

Работна среща на общинските съветници във връзка с присъединяването на „В и К – Дупница“ към „Кюстендилска вода“ ще се проведе в Дупница на 21 март, съобщи председателят на Общинския съвет (ОбС) Костадин Костадинов. Съветниците ще обсъдят проекта за споразумение с кюстендилския воден оператор, за да формират позицията си относно решението, което трябва да вземат на заседанието на местния парламент на 28 март. А това решение касае прекратяването на договора с „В и К – Дупница“ за стопанисване, поддържане и експлоатация на В и К системите и съоръженията и предоставяне на водоснабдителните и канализационни услуги на регионалния оператор.

„Има много неща, които трябва да изговорим около консолидацията“, каза Костадин Костадинов. Сред въпросите са ползването на сградата на В и К дружеството в Дупница от кюстендилския оператор, която евентуално може да им се даде под наем, какво ще получи Дупница като инвестиции за В и К мрежата с консолидацията и т.н., допълни Костадинов.

Председателят на Общинския съвет отново апелира до края на този месец жителите на общината да подадат показанията на водомерите си във „В и К – Дупница“, за да се избегне плащане по новата цена на потребена преди 1 април вода.

„Знаете, че в един период от време компютърна система не работеше и това доведе до проблеми с инкасото. Освен това има опасност инкасаторите да не могат да засекат на 100 % водомерите. Затова нека гражданите да снимат данните на водомерите и да отидат в дружеството, за да ги подадат. На сайта на дружеството е написан и номер на телефон, на който могат да се обаждат“, призова председателят на Общинския съвет, който е принципал на „В и К –Дупница“.

Както е известно, от 1 април, когато  В и К услугите в Дупница и 16-те села се поемат от „Кюстендилска вода“, цената на кубичен метър вода  става 3,71 лева, вместо досегашните 1,37 лева. От 1 април кюстендилското дружество ще започне да сключва договори с абонатите на територията на община Дупница, като до тази дата „В и К – Дупница“ трябва да прекрати настоящите договори. Предстои и засичането на изправността и регистрирането на водомерите от оператора в областния град. Това е записано и в проекта за споразумението. В документа е написано още, че „В и К –Дупница“ се задължава до края на този месец да  изплати трудовите възнаграждения и други дължими суми на персонала. Посочено е това, че новият оператор няма да поеме никакви вземания и дългове на „В и К –Дупница“. Сред клаузите в документа е  и такава за прехвърлянето на всички активи на „В и К –Дупница“ на „Кюстендилска вода“, включително и общите водомери.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular