Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаДупнишки изпълнители с награди от международния конкурс „Абанико”  

Дупнишки изпълнители с награди от международния конкурс „Абанико”  

  • Мъжкият хор „Св. Иван Рилски” грабна статуетка и първо място, а ВС „Арт Поп“ – Гран при

  • Диригентът Таня Камбурова: Поканиха ни да пеем на фестивала Angel Voice в Белград

 

 

Международният конкурс за музика и танц „Абанико” и тази година донесе отличия на ВС „Арт Поп“ и Мъжкия хор „Свети Иван Рилски” в Дупница. На осмото издание на конкурса хористите спечелиха първо място, а младите таланти от „Арт Поп” – Гран при. Ангела Драгомирова, Ванеса Чалева, Десислава Тонева, Елизабет Николова, Ивайла Кръстева, Катрин Младенова и Мартин Михалков обраха призовите места в различните възрастови категории. Изпълнителите от двете формации се върнаха със статуетки, куп дипломи и медали.

Дупнишките изпълнители на сцената

„Конкурсът се състоя на 30 и 31 март в зала 11 на НДК в София. Освен наградите получихме и покани за участие в няколко международни конкурса в чужбина – с покана за Международния фестивал Angel Voice в Белград, Сърбия. В конкурсната програма се състезавахме с изпълнения на две песни, едната от които по регламент е на испански, френски или италиански език. Участниците в конкурса бяха оценявани от международно жури, в състава на което бяха композитори, директори на международни фестивали, вокални педагози и изпълнители от Румъния, Португалия, Испания, Русия, Хърватия, Украйна, Молдова, Сърбия, Малайзия и България.

В конкурса, който се провежда в три направления – певци, танцьори и инструменталисти, тази година се включиха участници от дванадесет държави. „Абанико” се организира по инициатива на Музикална агенция Art voices и 146-а гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ с подкрепата на Посолството на Кралство Испания, Института „Сервантес“ и кмета на столичен район Оборище”, коментира Таня Камбурова, която дирижира хора и ръководи вокалната формация.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular