Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаЕднократното подпомагане за жители на Дупница се оказа отпаднало от бюджета

Еднократното подпомагане за жители на Дупница се оказа отпаднало от бюджета

Социалните управленци забравили за болните и крайно нуждаещите се

Еднократното финансово подпомагане на граждани със здравословни проблеми не е заложено в бюджета за 2024 год. и от него няма да могат да се възползват жители на община Дупница. За отпадналите средства по този параграф, стана ясно след като граждани алармираха за проблема в социалните мрежи.
Еднократното финансово подпомагане бе въведено в Дупница през 2008 година от тогавашния кмет Атанас Янев, под формата на „Инструкция“. Тя се залагаше в бюджета и от неговия наследник инж.Методи Чимев, като за миналата година сумата бе 10 000 лева.

През месец юни 2018 година, въпросната „Инструкция“ бе отменена и заменена с „Наредба за реда и начина за отпускане на еднократна финансова помощ на граждани от бюджета на Община Дупница“. Съгласно нея, право на финансово подпомагане имаха лица или семейства, които са в затруднено материално положение, за задоволяване на инцидентно възникнали здравни или социални потребности от жизненоважен характер, настъпили най-късно 1 година преди подаване на искането.

Документите се разглеждаха от Постоянната комисия по здравеопазване към ОбС-Дупница, по чието предложение суми до 500 лева се отпускат със заповед на кмет, а за по-голяма – с решение на ОбС. Сумите се отпускаха „за задоволяване на неотложни социални потребности на лица и семейства, за животоспасяващи лечения, операции и лекарства, както и за помощ за справяне с последиците от бедствия, аварии и катастрофи, както и за подпомагане на семейства в затруднено материално положение (безработен родител или с временно или трайно намалена трудоспособност), с деца близнаци или деца с увреждания при отглеждането на децата; за деца до 18 години от семейства с починал или единствен родител, деца сираци за подкрепа при обучение и за тяхната социализация).

Най-честите кандидати за финансово подпомагане, бяха граждани със сериозни здравословни проблеми. Какви са мотивите на настоящия кметски екип от БСП да отпаднат средствата от бюджета не е ясно.

„Социалната партия забрави за грижата към хората от момента, в който взе властта”, коментираха дупничани под публикация в социалните групи. В нея мъж, който е  болен от рак, сподели че предвидените някога средства за помощ вече липсват от гласувания бюджет за настоящата година.

RELATED ARTICLES

Most Popular