ОбС в Бобов дол ще избира зам.-председател

Красимир Чаврагански

Заместник-председател ще избира Общинският съвет (ОбС) в Бобов дол. Предложението е на председателя Красимир Чаврагански и е мотивирано с обема на работата.

„Във връзка с обема на работата в Общинският съвет е необходимо да бъде избран нов заместник – председател. Съгласно чл. 24, ал. 2 от ЗМСМА, Общинският съвет може да избере един или повече заместник-председатели. Съгласно чл. 14 от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, зам.-председателят на съвета се избира по реда и условията за избор на председател на общинския съвет, а именно: Общинският съвет избира от своя състав с тайно гласуване зам.-председателя на съвета. За произвеждането на тайно гласуване по чл. 14 се избира комисия от общински съветници. Комисията утвърждава образец на бюлетина и плик, подпечатани с печата на общината. Всеки общински съветник, партия, коалиция или група, представени в общинския съвет, могат да издигат кандидатури за зам.-председател. Изборът на зам.-председател се извършва с бюлетина по утвърдения образец с имената на издигнатите кандидати. Всеки съветник гласува, като постави в плик бюлетината, на която е отбелязал името на предпочитания от него кандидат и пуска плика в изборната урна. Гласът е действителен, ако в плика е намерена една бюлетина или в плика са намерени повече бюлетини, подадени за един и същи кандидат“, посочено е в докладната записка. В нея не е направено предложение с име на евентуален зам. –председател.

„Всичко е абсолютно прозрачно и предложенията ще се направят на сесията. Моята групата „Бъдеще за Родината“ няма да издига кандидатура“, каза Красимир Чаврагански. Предложението ще бъде разгледано на заседанието на 28 март.

Както е известно, в сегашния Общински съвет в Бобов дол са представители на три партии и коалиции, а мандатите са 13. Местната коалиция „Партия на Зелените“  („Партия на Зелените“, „БСП за България”, „Има такъв народ“ и „Заедно за силна община“) има шестима съветници,  „Бъдеще за Родината“ – четирима, а ПП ГЕРБ – трима.

Известно е още, че в предишния съвет, оглавяван от Елеонора Христова от БСП, зам.- председател бе Константин Динев („Партия на Зелените“). Предполага се, че Динев ще бъде номиниран отново.

Юлияна КОЛЧАКОВА