Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниБългарияЗахариева: България е твърдо против нова Студена война

Захариева: България е твърдо против нова Студена война

 

Екатерина Захариева: Против съм оскверняването на всички паметници

България твърдо подкрепя политиката, която има за цел избягването на връщането на атмосферата на Студената война в отношенията между Запада и Русия. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес по време на парламентарния контрол, съобщи БТА.

Твърдо заставаме зад подхода, приет на срещата на НАТО през 2014 г., предвиждащ диалог с Руската федерация, посочи Захариева. Тя отбеляза, че за пореден път се изказват спекулации, че годишният доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 г. е бил насочен срещу Русия или руската държава. Нека бъдем обективни и да четем доклада в цялост, апелира министърът.

По-рано от парламентарната трибуна депутатът от БСП проф. Иво Христов попита каква е политиката на Република България по отношение на Руската федерация и как Министерството на външните работи планира да действа в контекста на твърденията от годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 г.?“ По думите му от годишния доклад оценката на изпълнителната власт за рисковете, опасностите и заплахите, идващи от Руската федерация, повдигат темата за бъдещето на двустранните ни отношения.

Захариева отбеляза, че според годишния доклад сред основните рискове и предизвикателства пред националната сигурност са посочени бежанският и миграционният натиск, рискът от негативни трансформации в ЕС, нестабилността в Югоизточна Европа. Като най-съществен риск е изведена инфилтрацията в европейски мащаб на екстремистки клетки и заплахата от международен тероризъм.

Против съм оскверняването на всички паметници, те трябва да се пазят. Помним историята си, това, че българските евреи не са депортирани е един от най-големите успехи на българските депутати, църка, общественост и преди всичко народ. Това коментира пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод оскверняването на паметника на Съветската армия в София на 31 октомври и думите на говорителя на външното руско министерство Мария Захарова, че това е циничен акт, който показва, че сме забравили историята и това, че руските воини са помогнали за предотвратяването на депортацията на българските евреи.

„Да припомним, че опитите за депортация на българските евреи започват през 1940-43 година“, обясни Захариева, цитирана от Фокус.

„Тези опити за депортация се спират със силната подкрепа на българския народ и църква, тогава Червената армия не е била в България изобщо“, коментира Екатерина Захариева.

„За съжаление, след 1944 година Народният съд осъжда депутатите, които са подкрепили декларацията, част от тях на смърт, а Димитър Пешев на 15 години затвор“, посочи вицепремиерът.

На въпрос как си обяснява подобно изказване на говорителя на външното руско министерство Екатерина Захариева коментира: „Надявам се да е станало някакво недоразумение наистина. Не съм чела точно какво е казала, но това няма нищо общо с историята. Гордеем се с българския народ, защото той и обществеността, въпреки желанията на народните представители да приемат закона, спасиха българските евреи. Единствената държава сме, в която по времето на този черен период от световната история, евреите не само не са депортирани, но еврейското население нараства“.

RELATED ARTICLES

Most Popular