Wednesday, May 8, 2024
HomeНовиниБългарияЗа два месеца: Над 1,5 млн. турци, идващи от Европа, са преминали...

За два месеца: Над 1,5 млн. турци, идващи от Европа, са преминали през България на път за Турция

От началото на месец юни т.г. трафикът на граничните пунктове между Турция и България – Капъкуле/Капитан Андреево и Хамзабейли/Лесово е изключително натоварен поради масовите пътувания на турските граждани, живеещи в европейските държави, за ваканция в Турция.

След премахването през юни на ограниченията, свързани с COVID-19, турските граждани от Европа (в Турция ги наричат гурбетчии) започнаха да пристигат масово по родните си места. През месец юни натовареността бе по-голяма на влизане в Турция. Този месец по-интензивен е трафикът на излизане от страната и влизане в България. Тези дни обичайна гледка са километрични опашки от частни автомобили на Капъкуле и Хамзабейли, съответно Капитан Андреево и Лесово на българската страна, поради което се чака по няколко часа (5-6 чака и дори повече) за преминаване през границите.

По данни на Областната дирекция за митници и външна търговия Тракия от началото на месец юни т.г. досега 1 654 449 турски граждани, живеещи в европейските държави, са влезли на Капъкуле и Хамзабейли от България. От валийството в пограничния град Одрин поддържат постоянна връзка с митниците, електронна система указва натовареността на отделните гранични пунктове. Между Турция и България има три гранични пункта – Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли /Лесово и Дерекьой/ Малко Търново. Последният е по-малко натоварен, като оттам има пряк път за Бургас. В същото време пътуващи турци се оплакват от бавната работа на персонала на българските гранични пунктове, особено в почивните дни, когато малко хора са на смяна./БТА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular