Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилЗа първи път ромите в Кюстендил ще почетат Банго Васил в тесен...

За първи път ромите в Кюстендил ще почетат Банго Васил в тесен кръг

  • Празникът ще мине без кукери и сурвакари, каза председателят на Сдружение “Ларго” Сашо Ковачев

Без празненства и шумни веселби ромите от Кюстендил ще отбележат ромската Нова година – Банго Васил. Причината е в Ковид пандемията и въведените мерки, които са в сила до 31 януари.

“За първи път Банго Васил ще бъде почетен единствено в тесен кръг. Всяко семейство ще си бъде у дома. Няма никаква организация и нищо планирано като събитие по повод празника. Така че всеки трябва да се съобрази с това и да спазва заповедите. И на 31 декември жителите на квартал “Изток” празнуваха семейно по домовете си.

Връщайки се към спомените си назад в годините, а това са близо 40, никога Банго Васил не е бил празнуван в такъв тесен кръг. Винаги е било по-мащабно, с много хора, с концерти и веселба на центъра в квартала. Но и това ще премине… Ще се съобразим със сегашната ситуация.

Кварталът ни е над 8000 жители и винаги са се веселили заедно от сърце, но този път ще бъде доста по-различно”, сподели общественикът Сашо Ковачев, който е и председател на Сдружение “Ларго”.

По негови думи квартал “Изток” съществува от 1907 година. По решение на тогавашната управа жителите от ромски произход от покрайнините са преместени на това място, след което започва застрояването му и сега той се простира на площ близо 300 дка. Първи в квартал „Изток” са дошли от катранлийците /Горен сериляк/ и са се заселили до /Лен/ р. Банщица. В първия парцел откъм града е бил заселен Бай Мустафа „даирджия”.

По традиция Банго Васил се чества 3 дни – 13, 14 и 15 януари, започвайки на 13-и вечерта. На следващия ден кукери гонят злите духове от квартала, а сурвакари обикалят по домовете. 15 януари е ден за прошка. На този ден ромите ходят на гробища, посещават близките и кумовете си. На празничната трапеза по традиция има пуйка със зеле, сарми и баклава.

“От тези традиции ще остане само празничната трапеза тази година. На масата ще има сарми, баклава, задължително петел или пуйка със зеле се готви за празника. Това са традиционни ястия за Василица. За съжаление сурвакари и кукери няма да има, но пък всеки по домовете ще може да изпълни ритуалите за здраве. Традициите не се губят и да си пожелаем една здрава, успешна година за всички. Да отмине тази пандемия, да паднат мерките, да се радваме един на друг. Да сме по-толерантни, по-солидарни и да имаме повече възможности за развитие както в Кюстендил, така и в страната”, каза още Ковачев.

Краси Ценкова

 

RELATED ARTICLES

Most Popular