Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилИзвинение от министъра на околната среда и водите до понеделник иска кметът...

Извинение от министъра на околната среда и водите до понеделник иска кметът на Кюстендил Петър Паунов

Извинение от министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов иска до понеделник кметът на Кюстендил Петър Паунов. Това обяви Паунов по време на брифинг в Кюстендил. Причината за поставения ултиматум е изразено становище от министъра в оставка в телевизионен формат, по повод проблема с боклука в община Кюстендил.

“Уважаеми г-н Сандов, бих се радвал да се обърна като към г-н министър, но един български държавник трябва да има чест. Мълчах през цялото време само, за да запазя честта ви, и ви моля да не я разпилявате, а да я съхраните. Днес ще кажа само няколко щрихи в очакване на извинение до понеделник, в 24:00 часа, за думите, които произнесохте и нападките срещу Община Кюстендил и кюстендилската общественост. След това, в неспонсориран формат, а напълно безплатно, ще изнасям всеки ден всички детайли от работата ни с министерството, което, за ваше и наше съжаление, ви е поверено от известно време. Да бъдеш неинформиран, след повече от половин година, управлявайки едно ведомство, изглежда нелепо. Но да излъжеш, е нещо още по-неприятно и още по-тежко”, каза Паунов.

Той заяви, че държавата не носи отговорност за управлението на отпадъците и припомни, че през 1999 година е приета и започва национална стратегия за изграждане на Регионални депа за управление на отпадъците. Първите шест от тях са изградени по ИСПА, останалите са финансирани със срества от Евпорпейска програма и национално финансиране, без нито една стотинка на община, коментира Паунов. Той припомни още, че през 1999 година, община Кюстендил е изпратена в Регионално депо “Кочериново”.

“Заради липса на всякаква адекватност от държавата, 2009 година този формат е прекратен и е разделен на две – регионално депо в Благоевград и регионално депо в Дупница. През 2011 година сме пренасочени към Дупница. При смяната на управлението, депото се пренася в с. Джерман, община Дупница. Общината иска разрешение за изграждане на претоварна станция, но РИОСВ не позволява това до 2018 година, когато държавата трябва да изгради депа, за да закрие регионалните сметища. През 2017 година държавата настоява за закриване на сметището. Рекултивацията ни е образцова, но не ни е разрешено никъде да депонираме. След решение на МС да депонираме в Перник през 2018 година, местното регионално депо отхвърля решението, след което ни пренасочват да караме отпадъци до Костинброд, на 110 км разстояние”, каза Паунов. Той посочи още, че впоследствие излиза решение на общината в Костинброд, където също има отказ. “Такива решения и откази има още за община Враца, Самоков, Пазарджик, Сандански. Ситуацията е комична. Само в Истанбул не сме питали”, коментира Паунов.

Кметът посочи, че е имал обещание от министъра да уреди извозването на боклука на Кюстендил за Благоевград, а после за Перник, но МОСВ са заявили, че депото не функционира и че там не може да се депонира отпадъкът на Кюстендил.

“Мълчах през цялото време, за да дам възможност на министъра да реши въпроса с пълното наше съдействие. Защо се стига до спонсорирани формати и до това хора на най-високо ниво да говорят неистини, тепърва ще изясняваме”, каза още Паунов.

Той изтъкна още, че след понеделник всеки ден ще информира обществеността за всяка стъпка с документи.

RELATED ARTICLES

Most Popular