Край на безумието! Парламентът забрани продажбата на райски газ на деца

Забранява се продажбата на райски газ на непълнолетни, в това число и в интернет.

Парламентът гласува окончателно промените в Закона за здравето, с които  предвижда забрана за продажба на диазотен оксид  и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за деца и ученици, на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на райски газ.

Доклади у нас и в чужбина са категорични – употребата на това вещество в големи количества води до трайни увреждания на здравето, понякога и риск за живота, риск за нарушаване на репродуктивните способности, нарушения на функциите в мозъка

Със законопроекта се създават и национални програми за недопускане продажбата на деца и употреба от тях на диазотен оксид.

Депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов поясни, че в много европейски държави проблемът е намерил разрешение.

“Ирландия е криминализирала продажбата на райски газ. Датското правителство през 2020 г. след редица обезпокоителни инциденти е предприело пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни. От месец юни 2021 година във Франция е забранена продажбата на диазотен оксид на непълнолетни в зависимост от опаковката във всички магазини, публични места и интернет. А заслугата на този законопроект (приетия – б.р.), държа да кажа, че е на омбудсмана на Република България г-жа Диана Ковачева”.

Парламентът въведе и наказания и забрани. Глобата за физическите лица от 800 до 1500 лева, а при повторно извършване на същото нарушение – до 3 хиляди лева. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице ще се налага имуществена санкция до 6 хиляди лева, а при повторно извършване на същото нарушение – до 12 хиляди лева.