Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаИзследователят Н. Карастоянова: На Кършия бяха първите ми „срещи“ с археологията и...

Изследователят Н. Карастоянова: На Кършия бяха първите ми „срещи“ с археологията и костите

Любимите ми места са Градската градина, Дренски рид, параклиса Св. Спас и прекрасната ни планина

Надежда Карастоянова е български археолог и изследовател. Тя е главен асистент в отдел „Палеонтология и минералогия“ на Национален природонаучен музей при БАН. От 2013 г. работи като изследовател за National Geographic Channel за България. Освен това е планински водач.

Обичам Дупница, защото е моят роден град. Там съм израснала и учила. Много е хубаво, че градът е близо до Рила и там се научих да обичам планината и природата. От Дупница започва историята на живота ми, там се изградих като човек.
С Дупница ме свързват на първо място роднините и приятелите и разбира се – планината, която обичам много. Любимите ми места са Градската градина, Дренски рид и параклисът „Св. Спас” и хълмът с кръста, където често ходех като малка. На Кършия бяха и първите ми „срещи“ с археологията и костите.

Аз имам наистина много спомени от Дупница, тъй като съм живяла двайсет години там. Спомените ми са предимно от тийнейджърските ми години, компанията ми… Там се запознах с излючително ценни и добри хора, с които още поддържам връзка. Помня, че с приятелите се качвахме всеки уикенд на хижа „Скакавица” и на Рилските езера, вместо да ходим по дискотеки, като повечето ни връстници. Ценни са и спомените от къщата на баба ми и дядо ми, където прекарвах лятото, когато бях дете – как се катерех по черешата и как обядвахме на двора.
Гордея се, че съм дупничанка. Винаги съм се гордеела със произхода си. Дори сега, когато живея вече повече от 10 години в София, все повтарям, че съм от Дупница. Харесвам града, хората и диалекта ни.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular