Saturday, May 11, 2024
HomeРегионДупницаИра Димитрова представи новата си книга в читалище „Хр. Ботев 1978“  в...

Ира Димитрова представи новата си книга в читалище „Хр. Ботев 1978“  в Дупница

 „Празници любими” провокира децата да рисуват и пишат

Ира Димитрова представи новата си поетична книга за деца „Празници любими” на коледно тържество в Народно читалище „Христо Ботев 1978“ в Дупница. Авторката е родена в Дупница, живее и твори в съседното село Джерман.Завършила е ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград, специалност ”Специална педагогика – логопедия”. През декември 2007 г. е отличена със званието „Личност на годината” в Дупница, категория „Хора в неравностойно положение”. През 2016 г. издава първата си детска стихосбирка – „Какво се случи?”, 50 броя от която са изпратени за Франция и 30 – за САЩ, щата Флорида, за българското училище. През 2018 г. печели трета награда в конкурса „Зрящи сърца” по програма „Христо Ботев” на БНР със стихотворението „Какво се случи?”

Това е третата стихосбирка на Ира Димитрова и съдържа стихотворения, посветени на обичани празници – Нова година, 1 март, Великден, рождени дни, Коледа и други.

„За съжаление, поради неприятни обстоятелства – тежко заболяване в ранна възраст, Ира губи голяма част от своето зрение. Но това не й пречи да твори красива поезия и проза за деца, да завърши висше образование и да работи наравно с другите в социалната сфера. Ира с лекота и много любов отглежда прекрасна и талантлива дъщеря и се грижи за семейството си. Тя Вижда Красотата и я споделя с най-малките чрез своето творчество. В новата си стихосбирка говори за любимите ни празници. Книжката дава възможност на децата да рисуват – след стихотворенията в нея има празни листя за рисуване. Освен това има за цел да събуди желанието на децата да пишат”, каза секретарят на читалището Елена Кацарска, която е и художествен редактор на стихосбирката. Тя е издадена от ЕТ „Валентин Боков- Арт Медия плюс”, който заедно с поетесата Мариана Александрова е и редактор на „Празници любими”. Илюстрациите на стихосбирката са на 14-годишните Валентина Соколова и Преслава Русалиева от Школата по изобразително изкуство при Народно читалище „Зора -1858” -Дупница, с ръководител Лора Делибалтова.

Ира Димитрова разказа за своето творчество, което датира от ранна възраст – първото си стихотворение пише, когато на около 6 години. Дъщерята на  ДимитроваМилица Иванова, която е ученичка в четвърти клас на СЕУ „Свети Паисий Хилендарски” в Дупница, също много талантлива, с доказани успехи в различни области,прочете нейни стихотворения.

На представянето присъстваха първокласниците от ОУ „Свети Климент Охридски” в града. Възпитаниците на учителките Петя Иванова и Надежда Сергеева рецитираха стихотворения, посветени на любимите си празници и пяха за тях. Децата получиха сертификати „Книжници“, изготвени и връчвани на всички участници в събития, организирани от читалището. Децата получиха и малки подаръци от името на Арт ателие „Вълнени вълшебни приказки” към читалището.Подаръциза децата имаше и от Ира Димитрова.Учениците ОУ „Свети Климент Охридски” поднесоха изработени от тях картички на Ира Димитрова и на читалището в лицето на читалищния секретар Елена Кацарска. Кацарска прочете и предаде на авторката поздравителен адрес от кмета на община ДупницаМетоди Чимев.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular