Ивайло Дамянов стана спортист на Дупница за 2022 г.

В челната тройка са Александър Джорджев и Радослав Котев

 

ИвайлоДамяновбе избран за спортист на община Дупница за тази година. 19-годишният състезател на Волейболен  клуб  „Марек  Юнион Ивкони” е бронзов медалист от Европейското първенство по волейбол за младежи до 20 г. в Италия.

Състезателят получи наградата си от кмета на община Дупница инж.Методи Чимев на церемония, която се състоя в спортната зала на града. „Занимавам се с волейбол от 5 години близо  и за мен волейболът е начин на живот. Честно казано, не очаквах наградата. В бъдеще мисля, че ще съм треньор.

Голямата ми мечта е да играя в чужбина”, каза волейболистът. Ивайло Дамянов е от Сапарева баня, студент в първи курс  в НСА „Васил Левски”. Освен спечеления бронз, тази година Дамянов е и балкански шампион, а в кариерата си с екипа на трикольорите последните 2 години има второ място на световното за младежи, още две балкански титли, както и индивидуална награда за най-добър блокировач.

Вторият в челната тройка е Александър Джорджев от СК „Гладиатор”, който е бронзов медалист от Европейско първенство до 21 г. и държавен шампион по таекуондо WTF.

Натретомясто сред отличените е състезателят на тенис клуб  „Марек Дигеста” Радослав Котев – държавен шампион висша лига мъже, за младежи стезател на тенис клуб  „Марек Дигеста”, държавен шампион за младежи до 21 г., носител на два бронзови медала от Балканиадата за  мъже и смесени двойки.

Най-добрите в категория„Спортист на годината „Мъже и жени” (Топ 10)са Симона Йорданова – софтбол клуб „Ейнджълс”, Памела Александрова- клуб по бадминтон „Победа”, Николет Костова-таекуондо клуб „Гладиатор”, държавен шампион, Мишел Мартин – спортен клуб по силов трибой „Марек 13”, Методи Китанова от клуба по ловна стрелба „Слави Иванов”, Любомир Янакиев – състезател на клуб по тенис на маса „Марек 76“ и Александър Близнаков от футболен клуб „Марек“.

Класацията за най-добър млад състезател оглавиха спортистите от клуба по кикбокс „Патриот“, които направиха фурор на световното първенство. Победител в класацията стана Алисия Сусанина, която донесе титла на страната ни от най-големия форум на планетата, а нейни подгласници са Сашко Николов и Мартин Миладинов, които завоюваха сребро на световното първенство. В Топ 10 попаднаха още Янислав Янков – футболен клуб „Марек 1915”, Стефан Димитров- клуб по тенис на маса „Марек – Дигеста”, Симеон Стоичков – спортен клуб по тенис на маса Марек 76, Никола Несторов – спортен клуб по силов трибой „Марек 13”, Мелинда Попова- бадминтон клуб „Победа”, Йорданка Трендафилова- таекуондо клуб „Гладиатор”, Дея Милтенова – спортен клуб по тенис на маса „Марек 76”, Георги Бъчваров- Волейболен клуб „Марек Юнион Ивкони”, Валери Йорданов- Футболен клуб „Марек 1915” и Александра Георгиева- таекуондо клуб „Гладиатор”.

За треньор на годината в индивидуалните спортове бе избран Драгомир Кацаров – кикбокс, а в колективните – Танчо Калпаков, старши треньор на футболния „Марек“.
Отбор на годината в индивидуалните спортове без конкуренция бе „Марек Дигеста“, които взеха всички титли на абсолютно всички възрасти по тенис на маса, а в колективните – за поредна година победител станаха софтболистките от „Ейнджълс“.
Три специални награди за развитие на спорта получиха дупничани, които се състезават за други клубове. Борецът Кирил Милов, който е и основен фаворит за приза „Спортист на България“, лекоатлетът Мартин Чекански и колоездачът Велин Дойчев бяха отличени на церемонията.
Икона на закрилника на Дупница св.Иван Рилски получиха Бадминтон клуб „Победа“, които честват своя 25-и рожден ден. 10-години празнува и клубът по художествена гимнастика „Радея“, които също бяха отличени.
Индивидуални награди и финансови стимули от „Дупница спорт“ получиха млади таланти, както и хора, които са спомогнали за развитието на спорта.