Monday, May 27, 2024
HomeАктуално от днесКабинет № 100 положи клетва

Кабинет № 100 положи клетва

Служебното правителство на Румен Радев започва работа

Служебният кабинет на Гълъб Донев, назначен от президента Румен Радев, положи клетва на официална церемония в Гербовата зала в Президентството. Преди това да се случи изказвания направиха държавният глава и новият министър-председател. Радев отчете, че новите министри поемат управлението във вихреща се инфлация, обедняване, непосилни цени на горивата и енергоносителите, липса на газ за зимата, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа.

Донев подчерта, че не губи равновесие от високото и не търся вратичката на закона. „Убедено твърдя, че служебното правителство не е Б отбор в управлението на държавата. На нас се пада нелеката задача да търсим решение за наследените кризи”, отбеляза той.

След церемонията по представянето на служебния кабинет в Президентството, премиерът Гълъб Донев и министрите му отидоха в Министерския съвет, за да приемат официално властта от предшествениците си.

„От името на нашето коалиционно правителство ви предавам управлението на страната”, обърна се към служебния премиер и неговите министри Кирил Петков. Той отбеляза, че противно на внушенията в общественото пространство, условия за апокалипсис няма. Нямало и заложени мини, клопки, подводни камъни, които да отклоняват вниманието от подготовката на честни предсрочни избори.

“Погрижихме се да има помощи за отопление през зимата, погрижихме се хората да не усетят ръста на цените на тока и сложихме таван за цените на тока на бизнеса. Само за 7 месеца направихме истинска газова диверсификация, което ще ви помогне да се справите с последствията от енергийната криза. С пускането на газовата връзка с Гърция от края на септември хората могат да усетят съществено намаляване на цените. Количествата ще стигнат до пролетта”, добави Петков.

Той отчете увеличените заплатите на лекарите, на учителите, помощите за уязвимите групи.

“Оставяме излишък от 1,5 млрд. лева, в държавната хазна има над 8,5 млрд. лева. 13 млрд. осигурихме по Плана за възстановяване” изброи още Петков.

“Надявам се да продължите нашия път в борбата с корупцията. Разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме схемата в пътния транспорт, железопътния транспорт. Тази битка трябва да продължи”, настоя Кирил Петков.

“Преди час дадохме клетва да спазваме конституцията. Клетвата вече е в сила”, каза на свой ред новоназначеният служебен премиер Гълъб Донев.

Той се обърна към своя отбор от министри, като им пожела характер, смелост, мъдрост, за да отстояват с всеки подпис националния интерес на България.

“Пазете дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората. Мислете за всечи човек, който ще трябва да се справя с даден проблем. Държавата всъщност сме самите ние. Очаквам от всеки от вас работа на 100% и умни решения с мисъл за всеки българин. Умни решения, съобразени със законите. Умни решения, които имат за цел подобряване на живота на хората”, посочи той.

Донев предвиди месеци на нажежени политически страстни: “Ние имаме задачата да възстановим добрия тон, все още имам надежда, че ще е възможно”.

Цената на природния газ, цените на горивата, рекордната инфлация, протестът на пътностроителните фирми са приоритетите пред служебния кабинет, добави още той.

На изпроводяк служебния премиер се обърна и към бившия премиер и министрите му: “Пожелавам кураж и успех на всеки един от Вас”.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular