Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаКаплата окончателно невинен за палеж на две коли в Кюстендил

Каплата окончателно невинен за палеж на две коли в Кюстендил

50-годишният дупничанин Васил Капланов – Каплата окончателно е оневинен за палеж на две коли в Кюстендил преди 6 г. Решението е на Окръжния съд в Кюстендил, който потвърди това на Районния съд.

Капланов се свързва с изчезването на дупничанина Янек Миланов през лятото на 2020 г. Тогава Янек е видян да се качва в колата на Капланов и оттогава следите му се губят. Разследването досега не е установило Капланов да има нещо общо с изчезването. След посещение на тогавашния главен прокурор Иван Гешев в Дупница, бе възобновено спряното разследване на пожар на две коли в Кюстендил и като обвиняем бе привлечен Капланов. Инцидентът е от 26 януари 2018 г. Тогава пред блок в града, около 1,30 ч. е пламнала лека кола “Пежо”, собственост на юристка от енергодружество, а оттам огънят се прехвърлил и на съседния автомобил “Субару”двете на обща стойност 8050 лв. По “Пежо”-то са открити следи от синтетично масло и дизелово гориво. Записи от камери показват лице, което има отношение към палежа, но те са негодни за извършване на лицево-идентификационно изследване. Заключението е, че пожарът е предизвикан умишлено, но не е ясно от кого. Прокуратурата твърди, че са налице достатъчно косвени доказателства, от които може да бъде направен извод за виновността на Капланов.

Съдът обаче е категоричен, че няма такива. По делото е разпитан и свидетел с тайна самоличност, който заявил, че лично от Капланов чул, още преди да изчезне Янек, че ще “го скрие като си дойде от Франция”, както и че “заради едно яке, за малко е щял да изгори”. Споделил в компания, че е запалил лек автомобил “Пежо” на една жена от Кюстендил, като полял със запалителна течност под чистачките, бил с качулка на главата. Тайният свидетел разпознал на видеозаписите, че лицето, което се вижда е Васил Капланов. Разпознал го е “по изкривения нос, походката, лицето, телосложението”, пък и самият той му бил казал за палежа. Тайният свидетел разказал още, че Капланов е работил при Пламен Галев, преди изчезването му, но в съда Каплата категорично отрекъл това де е вярно.

При разследването се установило, че преди време Каплата водил 4 дела в съда срещу енергодружеството за начислени сметки по фактури, за които той твърди, че са неверни. По този повод се е срещал в съдебната зала с юристката на дружеството, чиято кола е била запалена. Спечелил три от делата, а по четвъртото искът му е отхвърлен и трябвало да плати 2366 лв.

Записи от камера на АПИ в района на с.Пиперков чифлик заснела движение на кола, собственост на бащата на Капланов в посока към Кюстендил непосредствено преди палежа. Данни от засичане на мобилния телефон показали, че по това време дупничанинът е бил в Кюстендил, но той обяснил, че е бил в града заради среща с жена. Съдът не приема за достоверни показанията на тайния свидетел, защото те не се потвърждавали от други категорични доказателства и оневини Капланов. Решението не може да се обжалва и протестира, но подлежи на проверка по реда на гл.33 от НПК./“24 часа“

RELATED ARTICLES

Most Popular