Случаят „Симона“ от Сандански: Медицинският надзор не откри нарушения

Снимки: БНТ, iStock by Getty Images

Младата родилка едва оцеля след секцио в болницата в Благоевград

Медицинският надзор не откри нарушения по случая със Симона Шопова, която едва оцеля след секцио в Сандански.

Случаят добри популярност през октомври миналата година. Младата родилка Симона Шопова едва оцелява след секцио в болницата в Благоевград. Тя ражда второто си дете на 6 октомври, а четири дни след това е изписана с температура и болки в гърдите. Ден по-късно е приета по спешност в благоевградската болница с течност в корема.

На 13 октомври е транспортирана по спешност в столичната болница “Майчин дом”. Според медиците жената е била с възпаление на почти всички органи и перитонит. За това започват спешна животоспасяваща операция, в която участва и коремен хирург от “Александровска” болница. За да спасят Симона обаче, лекарите са принудени да отстранят реподуктивните ѝ органи.

След проверките на Изпълнителна агенция “Медицински надзор” в МБАЛ Благоевград, СБАЛАГ “Майчин дом” и УМБАЛ “Александровска” не са открити нарушения. Агенцията е поискала и съдействие от външен експерт, става ясно от констативните протоколи, които БНТцитира и които е получила по Закона за достъп до обществена информация.

От документите, в които цялата информация за здравословното състояние на жената е заличена, става ясно, че в миналото тя е претърпяла и друга операция. За нея обаче няма данни как е протекла и имало ли е усложнения.

Младата жена не е пожелала да коментира резултатите от проверката. Съпругът ѝ Георги Шопов е съобщил само, че са наели адвокат.