Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградКовид-19 напълни реанимацията в Благоевград

Ковид-19 напълни реанимацията в Благоевград

Тенденцията при настоящия щам е да боледуват и много деца, каза управителят на болницата д-р Огнян Митов

Заразени с коронавирус напълниха реанимацията в МБАЛ-Благоевград. В понеделник там имаше само едно свободно място, което притесни ръководството и медицинския екип. „Цялата Благоевградска област е с доста висок брой на новозаразени. В болницата имаме около 100 пациенти, което е горе-долу нормално като бройка напоследък. В реанимацията обаче остана само едно свободно място, което е притеснителното. Местата там са 12 плюс 1. Това са тежките случаи и се надяваме положението при тях да се подобри“, коментира пред „Вяра“ директорът д-р Огнян Митев. Той допълни, че в болница са и 5 деца с Ковид-19. “Тенденцията при настоящия щам е да боледуват и деца. За щастие те не са с усложнения. Ние не можем да лекуваме тежки случаи при малките. Ако се появи такъв, ще се наложи да го изпратим в София. Дано не се стига до подобен развой“, допълни директорът. Колкото до медикаментите, ползвани при лечението на Ковид-19, д-р Митев обясни: „Не мога да кажа, че имаме недостиг на лекарства. Има дребни проблеми, но нищо съществено. Засега се справяме с медикаментите“.
Той завърши, че има единици от медицинския персонал в МБАЛ-Благоевград, които отново са заразени. По думите му това не е проблем на този етап и екипът успява да се справи.
В общинската болница в Дупница ситуацията продължава да бъде сравнително спокойна. „44-ма души са хоспитализирани, от които един е тежък случай, който е в реанимация. Капацитетът на болницата ни е от 60 легла, така че все още има и свободни места за пациенти, на които им се налага да постъпят. Имаме възможност да приемаме и деца с COVID-19, но добрата новина е, че засега нямаме нито едно заето детско легло“, каза пред „Вяра“ прокуристът на общинската болница в Дупница Мария Иванова-Жайгарова. Тя допълни, че в здравното заведение имат всичко необходимо и не изпитват недостиг на лекарства. „Имаме няколко случая на новозаразени от персонала на болницата, но засега не са много и се справяме откъм дежурства“, завърши прокуристът.
14-дневната заболеваемост в Кюстендилска област е 1394,28 на 100 хил. души население. По общини е съответно: Бобов дол – 1061,7; Бобошево – 1435,8; Дупница – 1333,2; Кочериново – 1651,2; Кюстендил – 1387,1; Невестино – 12768; Рила – 1012,1; Сапарева баня – 1717,1 и Трекляно – 1041,7.
За изминалите три дни новите положителни проби за Ковид-19 са общо 293. Новозаразени лица има във всички общини: Кюстендил – 137, Дупница – 93, Сапарева баня – 17, Бобов дол – 19, Кочериново – 8, Рила – 6, Невестино – 4, Бобошево – 8 и Трекляно – 1, съобщават от РЗИ – Кюстендил.
В Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил са хоспитализирани 45-има души. Четирима са на интензивно лечение. В Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница са хоспитализирани 29 лица. Двама са на интензивно лечение.
В Ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски – 2003“, град Дупница са настанени за лечение 27 пациенти. Информацията относно броя и състоянието на хоспитализираните пациенти е динамично променяща се. За изминалите три дни (21-23 януари) в област Кюстендил са извършени 285 имунизации, а лицата със завършен ваксинационен цикъл са 33 945. Поставените бустерни дози до този момент са 11 466.
През изминалия период има починали четирима души: жена на 76 г. и мъж на 81 г. от Кюстендил; мъж на 78 г. от община Дупница и мъж на 82 г. от община Кочериново. Лицата са имали придружаващи заболявания.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular