Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаКосмически скок на горивата и строителните материали

Космически скок на горивата и строителните материали

Донбаските въглища удариха 600 лв. на тон, клиентите в Дупница принудени да купуват малки количества

Цените на горивата за отопление и строителните материали продължават да растат, установи проверка на „Вяра” в търговски обекти в Дупница.  Заради поскъпването дупничани са се ограничили до максимум в купуването на дърва за огрев и въглища. В момента има застой и при продажбата на строителни материали, отчитат търговци.

В „Топливо”, което е сред водещите в търговията с отоплителни горива и материали дружества, единствените продавани въглища – донбаските, са 15 лева за чувалче, или 600 лева/тон. Кубик дърва е 120 лева. „Имаме донбаски въглища. Заредили сме и с букови дърва. Имаме нарязани и нацепени, струват 120 лева кубикът. Един палет е 69 лева. Големи количества не се купуват. Хората вземат по няколко чувалчета въглища, по няколко палета, пазаруват по малко и по-често. Засега цените са същите, каквито бяха преди Нова година, не е имало ново поскъпване, но не сме и зареждали наново. Както знаете, цените бяха вдигани няколко пъти, последното беше през есента. Предполагам, че предстои ново увеличение. При строителните материали от Нова година почти всичко е с по 10 процента нагоре. От лятото досега някои поскъпнаха 3-4 пъти, има и такива с увеличение от 50%. Циментът например поскъпна с близо 20 процента, тухлите – с 30-40, желязото също с 30-40. Много поскъпна и дървеният материал. Хората знаеха, че предстоят нови увеличения, и есента се запасяваха. Много се купуваха строителни материали, въпреки че това не е техният сезон. Имаше някакво запасяване и сега застой.

25-килограмова торба с цимент в „Топливо” в момента е 5 лева при цена от 4,30 лева през септември и октомври миналата година. Тухла четворка сега струва 90 стотинки при 60 стотинки през септември и октомври. Желязото сега е 2,50 лева на килограм, а през есента се е търгувало за 1,90 лева. Дървеният материал е 550 лева куб. м, поскъпнал е двойно от лятото, когато кубикът беше 250-300 лева.

„Няма стока, която да няма нова цена. Доставчици, които преди време увеличаваха цените само веднъж – през пролетта, през м. март, с 3 до 5 процента, миналата година ги вдигаха 3 пъти – през март, май и септември. Всичко поскъпва и очаквам, че ще има и нови увеличения. Ще видим реално, когато започнем да доставяме новите материали. Ние също се презапасихме и имаме стока на старите цени”, обясни управителката на дупнишкия клон на „Топливо” Румяна Шангалова.

В бранша коментират, че една от причините за галопиращите цени е липсата на суровини. „Есента например имаше криза с керемидите. Нямаше керемиди, защото липсвала червената боя, с която ги оцветяват и се доставя от Китай. След това нещата се нормализираха, производителите са намерили суровини от други места, но и цените се вдигнаха”, разкри търговец на материали за строителство.

RELATED ARTICLES

Most Popular