Скоростно разпространение на Омикрон в Югозапада, расте броят на хоспитализираните в целия регион

  • Директорът на МБАЛ-Кюстендил: Положението е зле, на ден приемаме между 8 и 12 новозаразени

  • Двойно увеличение на настанените в болница след уикенда отчитат в Дупница

Новата вълна на Ковид-19 набира скорост в Югозападна България. През миналата седмица в някои от болниците имаше леко повишение на хоспитализираните, а в други ситуацията беше спокойна.
Още в понеделник обаче броят на новозаразените стана все по-голям и притеснението у здравните власти се увеличава.
„Определено има скок при новозаразените в Дупница. В понеделник имаме 40 човека, настанени в общинската болница. Сами можете да си направите сметка за голямото увеличение. В петък бяха 27, а в началото на тази седмица вече са с 13 повече“, коментира пред „Вяра“ медицинският директор на общинската болница в Дупница д-р Крум Бонев.
В Кюстендил положението също е доста тревожно.
„При нас е доста зле. Има рязко повишение на броя на новозаразените. Буквално за няколко дни се удвои. Към обяд в понеделник хоспитализираните бяха около 40 души. Средно на ден се приемат от 8 до 12 човека, което е много. Преди един месец по това време ситуацията беше далеч по-спокойна. Няма особено голямо значение дали става дума точно за Омикрон. Въпросът е, че Ковид-19 продължава с новата вълна. В Кюстендил има хоспитализирани и възрастни, но и по-млади пациенти, някои от които дори са по-зле. За съжаление имаме и тежки случаи“, каза д-р Александър Величков, който е директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил.
Благоевградска област пък е на трето място в страната по новозаразени, сочат данните на Единния информационен портал.
„Бройката на новозаразените и хоспитализираните пациенти вече се увеличава и в град Благоевград. Не е с много, но се забелязва тенденцията за покачване. В понеделник вече имаме около 90 хоспитализирани общо, а миналата седмица бяха 75. Виждате, че само за няколко дни са постъпили 15-ина човека. Да се надяваме, че няма да последва огромен скок на новозаразените“, заяви пред „Вяра“ директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев.
В МБАЛ-Разлог пък са принудени да приемат и по-тежки случаи с COVID-19, въпреки че не разполагат с реанимация.
„28 души са хоспитализирани в нашата болница на този етап, иначе броят на новозаразените става все по-голям и по-голям. Има и тежки случаи. Не ги приемат на други места и ги докарват при нас. Знаете, че ние нямаме реанимация, защото не разполагаме с достатъчен брой анестезиолози. Но няма как, приемаме хората, не можем да ги върнем. Половината от болните са по-млади, има и немалко възрастни. Искрено се надявам да не стигаме до още по-сложна ситуация“, коментира д-р Божидар Велев.

Димитър ИКОНОМОВ