Saturday, May 4, 2024
HomeАктуално от днесКостадин Костадинов отново глади панталоните за депутат

Костадин Костадинов отново глади панталоните за депутат

С нова профилна снимка във фейсбук инж. Костадин Костадинов даде знак на дупничани, че отново ще се впусне в политическата надпревара. Този път ще направи това на предстоящите парламентарни избори. Очаква се председателят на Общинския съвет в Дупница да заеме водаческото място в кандидатдепутатската листа на Консервативното обединение на десницата (КОД) в област Кюстендил.

Наскоро от партията на д-р Петър Москов избраха Костадинов за член на националното ръководство, като политикът оглави и местните структури в Югозападна България. Освен като участник в парламентарните избори, Костадинов ще бъде зает и с подготовката на структурите в Югозапада за провеждането на изборите за Европейски парламент.

Паметливи дупничани припомнят, че това е поредната партия, в чийто ръководен апарат Костадинов е акостирал своя кораб. Партията на Петър Москов го приюти скоро след изключването му от СДС, барабар с цялата структура в областта. В началото на 2022 год. бившият вече местен лидер заяви, че не е очаквал да дойде време, в което да спасява СДС от политически брокери, от паркетни лъвове и службогонци, които са готови да търгуват с партията за едно депутатско място или участие в борд, които искат да превърнат партията в еднолично търговско дружество и да печелят от “търговска марка”.

„ За мен СДС е кауза. Няма да спра да се боря. Тези три букви са духът на демокрацията. Аз вече не съм координатор на СДС за Югозападна България, но ще се боря за синята кауза”, заяви К. Костадинов след заседание на НИС, на което не беше допуснат за участие в избор на ново ръководство.

И докато Костадинов публично се гневеше, други пък с насмешка му припомняха собствените му думи, но по време на престоя му в една друга партия-тази на Николай Бареков. „ В света няма леви и десни, вярващи и невярващи, има можещи и неможещи”, издекламира тогава Костадинов, който през 2014 год. отново бе кандидат за народен представител от област Кюстендил. Той заемаше почетното трето място в кандидатдепутатската листа на „България без цензура”.

Дупничани още помнят голямата „съвместна постановка”, на която от сцената на дупнишкия драматичен театър „Невена Коканова” Н.Бареков и К Костадинов заедно обещаваха по 3 ключа на всеки българин – за нов дом, нова кола и вила, където да почиват по време на отпуска. И до ден днешен подмятанията са, че скоро след тези избори Костадинов се сдоби дори с повече ключове, но ръцете на избирателите му –останаха празни. И макар след тази авантюра да си спечели и прозвището Костадин Бареков, което в му лепна Първан Дангов, Костадинов тактично избягва да споменава за периода от политическата си кариера, в който бившият журналист лично му благодари, че е станал евродепутат.

Скоро след това политическия проект „България без цензура” се срина, а името на Бареков бе забъркано със скандалите около фалиралата КТБ и нейния бивш председател на надзорния съвет Цветан Василев, който и до днес „спасява кожа” някъде из пределите на Белград. Местните му представители тихомълком сдадоха офиса, който след това бе нает от дупнишки обущар.

С това обаче политическите проекти на Костадинов не се изчерпаха, както на национално така и на местно ниво. Те преминават пред различни алтернативи като Обединен Демократичен Блок, със създаването на който тръгна да атакува местния вот и стигна до Коалиция КОД (КОД-ВМРО-БВ), с която регистрира собствена листа за местните избори. Напълно естествено той отново беше водач и кандидат за кмет в Дупница.

Последните му заигравки между леви и десни на местните избори му спечелиха упреците на бившите партньори от ГЕРБ, които го обвиниха в безпринципност и работа в подкрепа на кандидата на БСП Първан Дангов. От ГЕРБ тогава прогнозираха съвместно управление на бъдеща коалиция „Кокал”, визирайки съглашателство между Костадинов, Дангов и бившия кмет Пламен Соколов.

И макар Костадин публично да отрече това, то не са малко свидетелите на връщането му към крилатата фраза за леви и десни от 2014 год., самоопределяйки се като „модерен ляв” пред собствените си приятели и съпартийци. И докато се разхождаше смело с ръце в джобовете при паленето на коледните светлини на площад „Свобода” рамо до рамо с Първан Дангов, само няколко месеца по-късно кметът го върна „в първи клас” на десния отбор, като в прав текст му каза, че не знае кой танц да хване.

Към днешна дата и с бодра стъпка К. Костадинов отново ще се бори за място в парламента. Този път от партията на д-р Петър Москов КОД. Дали обаче на национално ниво консервативното обединение ще прескочи бариерата е под сериозен въпрос. Важното е обаче, че Костадин Костадинов отново е в играта и пак е десен.

RELATED ARTICLES

Most Popular