Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилката Петя Миленова пя опера, поетът Георги Славчев чете стихове, вдъхновени от...

Кюстендилката Петя Миленова пя опера, поетът Георги Славчев чете стихове, вдъхновени от Майстора, на Струмските вечери на изкуствата в Шишковци

 

Виолета Атанасова и кметът на селото Климент Терзийски

Студенти от София уважиха проявaтa, бабите от Шишковци се представиха с пищна изложба от зелници, баници и погачи

Виолета Атанасова подрежда зелниците на бабите от село Шишковци

Софийски студенти, които от седмица творят в селото на Владимир Димитров – Майстора, Шишковци, гостуваха на Струмските вечери на изкуствата. Организаторите от читалище „Асклепион“ поканиха за събитието студентката от Националната музикална академия Петя Миленова и младия изпълнител Александър Петров, който още е ученик. Талантливата кюстендилка, в чието лице приятелите й виждат успешна оперна звезда, се представи с творби на Росини, Вивалди, Пучини и Бениамино Джили. Александър пък избра за дебюта си пред публика песни от репертоара на Миро, Графа и „Авеню“. Гост на вечерта „Поезия и музика край Струма” беше поетът Георги Славчев, който чете свои стихове, вдъхновени от платната на Майстора. С авторска поезия се представиха също Мирослава Салмова и Виолета Атанасова, а Зари и Христина припомниха емблематични стихове на Георги Струмски за големия художник, като по този начин бе почетена и паметта на поета – почетен гражданин на Кюстендил, с когото се разделихме преди четири години.

Софийските студенти в двора на къщата на Майстора

Бабите от Шишковци представиха своето майсторство с пищна изложба от зелници, баници и погачи, които получиха най-възторжени оценки и аплодисменти от всички гости на вечерта. Освен многото други приятели да споделят артистичното събитие дойдоха и почитатели на изкуството от Дома за възрастни хора с физически увреждания „Ильо войвода“. Кметът на селото Климент Терзийски благодари на всички за усилията да бъде осъществена тази творческа вечер, а студентите с вълнение заявиха, че такива емоции не са преживявали, сподели Виолета Атанасова, председател на читалище „Асклепион 1998“.

Зари и Христина четат стихове

 

RELATED ARTICLES

Most Popular