Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаЛокдаун  и за сурвакарите в дупнишкото село Джерман 

Локдаун  и за сурвакарите в дупнишкото село Джерман 

Сурвакарите и кукерите от  дупнишкото  село Джерман няма да провеждат карнавал тази година. Това са декларирали представители на традиционната  сурвакарска  група пред кмета на селото Ангел Цветков. Разговорът се е наложил,  тъй като  част от хората в Джерман  недоволствали, че няма да бъде спазена традицията за провеждането на дълго  чаканото новогодишно събитие. Разговори са проведени и с кварталния полицай, който ще следи за спазване на наложените ограничителни мерки.  Със заповед на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев са забранени всички тържества и масови мероприятия на територията на общината. Заповед е издал и кметът на с. Джерман Ангел Цветков. Той се надява, че хората ще проявят отговорност и тази година ще останат по домовете си. „Всички са запознати с обстановката и искрено се надявам хората  да се вслушат в разума. Ако от мен зависи да се спасят човешки животи, няма да допусна да се случат инциденти в селото. Вярвам, че и хората ще проявят разбиране и ще постъпят правилно. Ако под въздействие на емоции някой на своя глава реши да организира нещо,  ще се наложи предприемането на съответните действия”, сподели за „Вяра” Ангел Цветков. Традиционно кукерите и сурвакарите в село Джерман се радват на обичта на цялата околия. Стотици почитатели на карнавала се стичат към стадиона в първия ден на новата година, за да наблюдават изпълнения на сурвакари и кукери. През 2018 година местната група завоюва наградата „Златната маска” от международния фестивал „Сурва” в  Перник. Сред наградите са златни, сребърни и бронзови медали от различни участия и фестивали в страната.

 

 

RELATED ARTICLES

4 COMMENTS

  1. Кмета на Джерман изви ръцете на ръководителите да се подпишат, че няма да организират нищо чрез заплахи. Хората искаха да има Сурва и да не се прекъсва обичаят датиращ от толкова много години. Това е срам. Вместо той да беше поел инициатива всички заедно, съвместно с органите на реда при спазване на всички противоепидемични мерки да се направеше нещо. Можеше да се направи едно дефиле само по улиците, без да се влиза в къщите. Естествено с маски и на разтояние от 2м.Единствения виновник за това да няма “Сурва” е г-н Цветков. Не е Ковид. Ковид ще го има и в бъдеще. Дайте сега да погазим и традициите си. И въпреки това хорат в селото искат да се спази обичаят и той ще бъде спазен. Звън на чанове ще бъде чут въпреки всичко.

  2. Еи са че видиме кое е по силно- “Закона на здравният министър”, “Ковид 2019 ” или “Инато на джерманецо”.

  3. Господин Кметът си изми ръцете! Хубаво му е да се бие в гърдите, когато селото печели първи места по фестивалите, а сега не застава в труден период зад съселяните си и ТРАДИЦИЯТА. Все по-трудно се запазват обичайте, а когато се пропусне година-две те ще се загубят. Малките деца няма да знаят звука на чановете и каква е тръпката да си кукер.
    Жалко, ако една толкова стара традиция в село Джерман се загуби.
    Но СУРВА е в сърцата на хората и всеки който я носи в сърцето си няма да позволи тя да се загуби!

  4. СУРВА, няма да има, но може пред ЛИДЛ и Кауфланд да е лудница, без маски, без дистанция. Но в с. Джерман няна да има кукери…. Можеше с органите на реда да се предприемат мерки с предпазни маски и дистанция, да се направи дефиле….

Comments are closed.

Most Popular