Monday, May 27, 2024
HomeРегионМаксимално локализиран е пожарът между селата Ресилово и Овчарци, вардят за нови...

Максимално локализиран е пожарът между селата Ресилово и Овчарци, вардят за нови огнища от вятъра

Максимално локализиран е пожарът между селата Ресилово и Овчарци, Община Сапарева баня, който се разрази във вторник следобед. “Периметърът е стеснен до минимум, има само отделни огнища, които се разпалват заради вятъра, който по високите части е по-силен, но благодарение на пожарникарите, кметовете, служителите на Горско стопанство, гасачески групи и доброволци ситуацията е нормализирана, а стихията овладяна”, съобщи кметът на Ресилово Мариана Доцина.

По нейни наблюдения огнената стихия е засегнала близо 60 дка борова гора и растителност в района на бившия говедарник, под местността “Сиврика”.
Мястото е труднодостъпно, а пътят е стръмен и труден за достъп без високопроходима техника или мощни моторно превозни средства. Доцина потвърди първоначалната информация, че огънят е тръгнал от сечищен район, откъдето се добиват дървесина. “Тепърва ще се разследва откъде и как е тръгнал огънят. Важното е, че хората са по-спокойни. Вчера беше настъпила паника, предвид че пламъците се виждаха от къщите на хората. Днес обаче през целия ден от селото минават доброволци, униформени и служебни лица и всички са по-информирани и спокойни, че стихията до голяма степен е овладяна”, разказа кметицата, която бе сред първите, които тръгна високо в планината, за да се включи в гасенето на пожара заедно с доброволци от селото.

Снимки – ЮЗДП

“Община Сапарева успя да създаде много добра организация.
Час след пожара на място бяха пожарникари, огнеборци, кметове на населени места, служители на Горско стопанство, гасачески групи и много доброволци. В един момент броят им достигна почти 100 души на терен. Всички помагаха в локализирането и гасенето на стихията”, сподели Доцина, която запазва готовност да реагира с хора от селото в случай на необходимост. “Следобед говорих със служители на Пожарната, които декларираха, че както цялата минала нощ, така и през тази ще бъдат на терен и ще съблюдават. Надяваме се и вятърът да утихне, и дъжд да завали, с което всичко да приключи”.

Припомняме, че пламналата борова гора е на границата на селата Ресилово и Овчарци. Мястото на пожара е много трудно достъпно. Дотам се стига само с високопроходима техника, което създава редица проблеми. През цялата нощ дежурни служители от Горско стопанство Дупница и противопожарната служба в Кюстендил останаха на мястото на пожара, за да следят за евентуално разпалване.
„Вътре има огнища, които още горят, но са изпратени екипи от съседни стопанства. Надяваме да потушим окончателно пожара, но обстановката, както наблюдаваме, не е много благоприятна , заради вятъра. Надявам се да се справим със ситуацията”, каза Атанас Диманков, директор на ДГС -Дупница.
„Има остър недостиг на вода за гасене на пожара, защото само високопроходими автомобили могат да достигнат до мястото, което е високо в планината и изключително труднодостъпно. Направили сме необходимата организация за осигуряване на вода за гасене и на питейна вода и на доброволците”, заяви пред NOVA Калин Гелев, кмет на община Сапарева баня.

„Изключително ефективни се оказаха машините за пръскане на лозя. Тези 18-20-литрови, които хвърляйки пръст върху периферията и овлажнявайки пръста, много по-лесно се ограничава пожарът. Една немалка част от доброволците имаха желание да влизат в ядрото на пожара, което е забранено, но успяха да ги убедят и обхождаха по периферията всички доброволци, за да не влизат в ядрото на огъня”, разказа още Калин Гелев.

В сряда екип от следователи извърши оглед на мястото на пожара. Все още няма официална информация за причините, довели до неговото разпалване.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular