Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниБългарияМасова психоза заради слухове за отвличане на деца в пловдивско

Масова психоза заради слухове за отвличане на деца в пловдивско

Въпреки официалните опровержения на полицията, на места хора обикалят с колове и лопати, за да пазят семействата си

Масова психоза има в махали в над 20 пловдивски села. Всичко тръгва от пост в социалните мрежи, в който е публикувана кола и регистрационният номер, а текстът под снимката гласи, че хората в нея обикалят и търсят деца за крадене, съобщава  Нова тв.

Малко след  появата на поста се създала масова истерия. В клипове във Facebook се вижда как в късните часове на нощта младежи в махалите обикалят с колове, лопати и всякакви други инструменти, за да опазят семействата си. В полицията са подадени над 50 сигнала.

„Няма никаква истина в твърдяното от подаващите сигналите. Автомобилът и собственикът са установени. В хода на нашата проверка са събрани данни, че във въпросната вечер, когато е направена снимката на колата, 53-годишният собственик е бил със семейството в ресторант. По пътя е сниман”, коментира комисар Сълко Литов, зам.-директор на ОДМВР – Пловдив.

Официално опровержение за подобни слухове дойдоха и от ОД на МВР-София. “Във връзка с тиражирани публикации за отвлечено дете на територията на Пирдоп с цел продажба на органи, ОД на МВР-София информира, че разпространяваната информация е категорично невярна и заблуждаваща”, пише в полицейското съобщение.
На цялата територия, обслужвана от Областната дирекция, няма регистрирани сигнали за изчезнали или отвлечени деца.
Апелират се гражданите да запазят спокойствие и да имат предвид препоръките на експертите по темата за „фалшивите новини“, допълват от полицията.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular