Wednesday, May 8, 2024
HomeНовиниБългарияМВР вади на пътя 20 камери с изкуствен интелект

МВР вади на пътя 20 камери с изкуствен интелект

Те ще снимат нарушенията едновременно на няколко автомобила в множество ленти

Двадесет нови мобилни камери за скорост ще бъдат разпределени в 19 областни дирекции на МВР, а министърът на вътрешните работи Калин Стоянов представи устройствата на церемония в Главна дирекция „Национална полиция“.

“Предстои областните директори да подберат местата, на които те ще бъдат разположени, но най-често това са места, на които има най-много нарушения на скоростния режим. За Плевен, например, са две, защото има голям брой произшествия и ще бъдат сложени на места, на които често се случват”, посочи Стоянов. Камерите са с изключително висока резолюция и разделителна способност, както и с вграден изкуствен интелект, каза Стоянов и обясни, че това ще даде възможност да се засича скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в различните посоки на движение.

“Работим по четири обществени поръчки за доставка на още около 280 мобилни и стационарни камери за скорост”, добави вътрешният министър.Всяко констатирано нарушение незабавно ще бъде препращано чрез защитен мобилен канал към Единния център за обработка на нарушенията. По отношение събираемостта на глобите вътрешният министър съобщи, че през последните два-три месеца има повишаване на събираемостта с повече от 50% в сравнение със същия период за миналата година.

По думите му през последните две седмици МВР е успяло да събере малко над 7 млн. лв. от глоби, докато за същия период м.г. те са били около 4 млн. лв.

RELATED ARTICLES

Most Popular