Sunday, May 5, 2024
HomeБизнесМерките заради коронавируса за трети път удрят ГУМ –Дупница, 45 фирми спират...

Мерките заради коронавируса за трети път удрят ГУМ –Дупница, 45 фирми спират работа

Близо 45 фирми, ползващи щандове в Градския универсален магазин (ГУМ) в Дупница, спират работа от понеделник. Няма и два месеца след връщането си в магазина, предхождано от продължителен престой, търговците отново остават без работа. Как се приемат поредните мерки, наложени за пореден път на магазина заради пандемията от коронавирус, попитахме управителя Цветанка Вуковска.

„Двупосочно е. Има хора, които имат болни близки вкъщи, и са много уплашени. Те искат да бъде затворено. Има и такива, на които това е единственото препитание, и отново остават без хляб. Те искат да работят. Хората като цяло са притеснени, в града има много болни”, обясни Вуковска.

Управителката посочи също, че търговците са в неведение и за наемите, плащани на общинското дружество. „Търговците не знаят дали ще плащат наеми. С решение на Общинския съвет бяха освободени за февруари и от 1 март трябваше да възобновят плащанията. Сега не знаем какво ще се случи, какво ще решат общинските съветници. ГУМ като дружество също ще трябва да се справи финансово”, каза Цветанка Вуковска.

Цветанка Вуковска

В магазина коментират, че по-голямата част от фирмите не могат да се възползват от програмите за подпомагане на работодатели, тъй като са еднолични търговци, нямат право да наемат други хора и работят сами. Някои ползват подпомагане по програма на НАП, за което казват, че е недостатъчно. Служители имат само 2-3 фирми, които имат право на помощ в размер на 20% от оборота за предходния месец.

Припомняме, че това е третото затваряне на ГУМ от началото на пандемията. Тази година магазинът отвори на 1 февруари, след като 3 месеца не работи. Миналата година обектът бе затворен с обявяването на извънредното положение и също не работи няколко месеца.

Припомняме още, че само преди 10-ина дни търговците от ГУМ се обърнаха с писмо към институциите да бъдат оставени да работят. Искането бе провокирано от обсъжданото налагане на нови мерки и повторно затваряне на молове и ресторанти заради нарасналия брой на заболелите от Ковид-19. Тогава търговците настояха да бъде разграничено понятието „мол” от ГУМ, като писмото бе придружено от подписка на работещите в обекта. Търговците изтъкнаха, че повторно затваряне ще ги доведе до фалити и ще обрече семействата им на глад.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular