Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБанскоМинистърът на туризма Хр. Проданов в Банско: Чакаме сравнително добър летен сезон

Министърът на туризма Хр. Проданов в Банско: Чакаме сравнително добър летен сезон

Летният сезон ще бъде сравнително добър, дори и малко по-добър спрямо миналогодишния. Това каза пред журналисти в Банско министърът на туризма Христо Проданов. Той посети курортния град, където имаше работна среща с представители на туристическия бранш. Преди всичко, и през този летен сезон ще се разчита основно на българските туристи, посочи министърът на туризма. Той допълни, че няма да може да се разчита на руски и украински туристи. Предвижда интересът към България като туристическа дестинация да е и от съседните Сърбия, Република Северна Македония, Румъния, както и от Чехия и Унгария.
Мерките за влизане в страната, свързани с ограничаването на COVID-19, обаче все още не са отпаднали, посочи Проданов. „Ние изискваме от пристигащите в България или негативен PCR тест, или сертификат, докато голяма част от европейските държави не го изискват“, каза министърът и допълни, че за да не бъдат „спъвани“ чуждестранните туристи да посещават България, към ограниченията трябва да се подходи реципрочно. Във връзка с това се водят непрекъснати разговори с Министерството на здравеопазването, а по думите на Проданов се очаква да се постигне съгласие по темата.
За изминалия зимен сезон министърът на туризма посочи, че е бил сравнително добър, въпреки пандемията от коронавирус. Направихме всичко възможно да не бъдат възпрепятствани чуждите туристи и да могат да посещават България, допълни той.
Проданов отбеляза, че най-негативно влияние върху зимния сезон в страната са оказали високите сметки за електроенергия. „Голяма част от печалбата беше “изядена” от високите цени на тока, защото зимните курорти са специфични, тук соларни панели и т.н. не вършат работа, но държавата направи всичко, което беше възможно“, коментира той.

RELATED ARTICLES

Most Popular