Thursday, May 2, 2024
HomeРегионГоце ДелчевМинистър Ангелов в Гоце Делчев: Има сигнали, че от Африка могат да...

Министър Ангелов в Гоце Делчев: Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на коронавируса

Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на коронавируса, включително южноафриканският и нигерийският, за които има съобщения, че са резистентни както на лечение, така и на ваксината. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов при посещение в МБАЛ “Иван Скендеров” в Гоце Делчев.

„Длъжни сме да направим това нещо с оглед превенцията на всички български граждани. Всеки човешки живот е безценен“ – така министърът коментира решението лицата, които пристигат от Африка, да се поставят под задължителна 10-дневна карантина. Както знаете, неговата заповед в тази връзка излезе вчера, 12 март. Проф. д-р Ангелов отново акцентира на неоходимостта от по-мащабна ваксинация.

“Когато ваксинираните са 70%, коронавирусът няма да има среда, в която да се разпространява”, категоричен е той. „Към настоящия момент ваксинираните граждани няма да бъдат привилегировани. Всички привилегии ще започнат тогава, когато достигнем около 65-70% ваксиниране на населението. Това е т.нар. колективен имунитет. Предполагам си спомняте това, което съобщихме, за дом от възрастни хора в Силистра, където тези, които бяха ваксинирани, при едно от изследванията доказахме при тях положителни PCR тестове, което означава, че те могат да пренасят това заболяване. Затова носенето на маски, спазването на дистанция трябва да се спазва от ваксинираните“, посочи министърът.

„Тези хора, които са ваксинирани, с която и да е ваксина, голямо проучване във Великобритания излезе и доказа, че всеки от ваксинираните хора са 100% защитени от постъпване в лечебно заведение и над 80% защитени от развитие на тежки клинични оплаквания“, обясни още министър Ангелов.

RELATED ARTICLES

Most Popular