Thursday, May 9, 2024
HomeРегионБобов долМиньори и енергетици от Перник и Бобов дол скочиха на протест

Миньори и енергетици от Перник и Бобов дол скочиха на протест

„Единствената алтернатива, която виждаме в Териториалния план, е Терминал 2“, смятат браншовиците

 

Стотици миньори и енергетици от ТЕЦ “Бобов дол”, “Топлофикация Перник” и рудниците в двете населени места излязоха на предупредителен протест. Поводът са Териториалните планове за справедлив преход, касаещи въглищните райони Бобов дол, Стара Загора и Перник.

„Това са планове, които нито осигуряват преход, нито са справедливи!“, заявиха браншвиците.

„Заставаме зад исканията на колегите си от ТЕЦ „Марица Изток 2“ за плавно преминаване на въглищните централи към заместващи екологични мощности. Протестът днес е мирен, хората са излези за да изразят подкрепата си към своите колеги. В плана за развитие е записано, че през 2026 г., трябва да спре добива на въглища, което за миньорите е пагубно, а ние без въглища не можем да продължим да работим на алтеранативни горива, тъй като централата ще може да работи на минимален товар, който няма да стига за отпление на целия град“, заяви директорът на „Топлофикация- Перник“ инж. Чавдар Стойнев.

Енергетиците алармираха, че закриването на базови мощности ще се превърне в общонационален проблем, тъй като по този начин се застрашават енергийната и националната сигурност на страната.

Протестиращите са категорични, че няма да стоят безучастно, а някой друг да решава съдбата и бъдещето им. По думите им в регионите, засегнати от плановете, предстоят драматични процеси и закриване на хиляди работни места, без алтернатива за трудова заетост.

„Българското правителство има възможност и механизми, с които да предоговаря и отстоява националните си богатства, както и независимата си енергетика. Нещо повече – длъжни са да защитят хората“, настояха работещите в сектора.

„Искаме днес за заявим, че сме се събрали тук, за да изразим категоричния си отказ този преход да се случи толкова бързо. В мината работят над 400 души, а в „Топлофикация“ над 450 човека. Как толкова много хора ще могат да се пренасочот към други работни места, категорична е Илияна Велкова – представител на синдикатите от КНСБ в Перник.

Югозападен въглищен регион изпраща обща протестна декларация до министър председателя Николай Денков и Министерски съвет, в която се настоява за адекватни действия от страна на управляващите по отношение на енергийния сектор.

„Едно е ясно. Докато не се осигури алтернатива, базовите мощности трябва да работят, за да гарантират енергийния баланс, работните места и сигурността на енергийната система. Нито от несъществуващ извор в Кюстендил термална енергия има как да се произвежда, нито преквалификация за изчезващата шивашка индустрия е алтернатива за хората. Промените в Териториалните планове за справедлив преход са не просто задължителни, а критично наложителни за регионите. Единствената алтернатива, която сега виждаме в плана, е Терминал 2“, категорични пък бяха протестиращите в Бобов дол. Те изтъкнаха, че при обществените обсъждания срещу тях са се обявили и представителите на местната власт, които са обезпокоени от предстоящите икономически и демографски проблеми в засегнатите региони.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular