Monday, May 27, 2024
HomeРегионБлагоевградМузеят в Благоевград затвори за посетители, обмислят ефективни действия

Музеят в Благоевград затвори за посетители, обмислят ефективни действия

Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград бе затворен за посетители, съобщи директорът на институцията д-р Кирил Алексиев. Решението на музейните работници да преминат към ефективни стачни действия е в подкрепа на исканията, посочени в протестно писмо на Националната федерация “Култура”, КТ “Подкрепа”, свързани с размера на средствата, предвидени за развитието на музеи, галерии и регионални библиотеки в проекта за държавен бюджет за т.г.

За БТА директорът на културната институция посочи, че музейните работници са били на работа, но вратите на музея са останали затворени за посетители. С това искат да покажат какво би се случило с музеите, ако отношението към тях не се промени.

Музейните дейности са заключени изцяло в грижата за опазването на движимите културни ценности, тяхното изучаване и популяризиране, посочи д-р Алексиев. “Една нация, една общност от хора се формира на базата на това по какъв начин и какъв спомен има за културата, начина на живот, всичко, което е било в миналото. Музеите са местата на памет”, допълни той.

По думите му в последните години всички музеи в страната развиват сериозна дейност, свързана с подрастващите. В благоевградския исторически музей са разработени учебни програми, които допълват и надграждат училищните знания на децата. Сред тях са “зелени приключения”, уроци по родолюбие, неделни игри в музея, музейна лятна детска школа, изградени са и партньорски отношения с училищата и се провеждат допълнителни уроци на място в музея. “С оглед на финансирането за музейни дейности, реално погледнато, това е един подвиг от страна на музейните работници, които доста често, тъй като липсват средства, финансират сами тези уроци от личните си мизерни доходи, с които разполагат в момента”, каза още директорът на РИМ – Благоевград.

Проблем пред музеите е и привличането на млади, образовани кадри, а причина е ниското заплащане, което по думите на д-р Алексиев е “малко по-високо от минималните заплати”. Техническата база на музеите също е в лошо състояние. Фондохранилищата също не предлагат добри условия за опазване на културното наследство, а лабораториите не са модернизирани от десетилетия, каза още той.

Протестът на музейните работници в Благоевград цели да обърне внимание на отговорните фактори към опазването и грижите за културно-историческото наследство. “Това са материалните спомени, материалните свидетелства за действителните исторически събития, които са ставали през годините, ние ги имаме, и то в огромни количества, а пренебрежителното отношение към тях може единствено и само да доведе до тяхното унищожение”, посочи д-р Алексиев.

От музея в Благоевград заявиха, че предвиждат и последващи ефективни протестни действия, в случай че исканията им не бъдат чути.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular