Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионГоце ДелчевНавръх Лазаровден малки и големи броиха врабчетата в Гоце Делчев

Навръх Лазаровден малки и големи броиха врабчетата в Гоце Делчев

Десетки малки и големи жители на община Гоце Делчев се включиха в кампанията “Ние броим врабчетата”, която се организира за пета поредна година от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Едновременно с това бе почетен и светлият християнски празник Лазаровден.

„Броенето ни помага да установим численостите на три основни вида врабчета, които се срещат в нашата страна – това са домашното, полското и испанското врабче, местата, на които предпочитат да живеят и кой вид е най-често срещан”, заявиха организаторите.

През последните няколко години популацията на домашното врабче се стабилизира, но дългосрочната тенденция все е намаляваща за този вид.

Кампанията се проведе от 9,00 до 12,00 ч в цяла България, като от доброволците се искаше единствено да преброят врабчетата на избрано от тях място в рамките на 10 минути и да въведат данните в специален сайт.

“Въпреки мрачното време, днес имаше много усмивки, песни и танци, защото брояхме врабчетата и лазарувахме заедно с читалище “Изгрев”, сдружение “Ветеринари в действие” и група “Буболечки” от детска градина “Джани Родари” заедно със своите родители и възпитатели.  Благодарим ви, малки приятели, че се включихте в инициативата, както и за това, че поехте ангажимента да се грижите за едно щъркелово гнездо в с.Баничан”, каза председателят на БДЗП-Гоце Делчев Димитър Попов. По думите му на територията на общината е имало две локации за броене на врабчета – в Гоце Делчев и в с. Баничан.

Резултатът показва, че 91 % се падат на домашните врабчета, 9 % на полските и 0 % на испанските, посочи още Попов.

Сред най-атрактивните преброители на врабчетата в Гоце Делчев бяха очарователните момичета с народни носии и цветя в косите, които извършиха ритуала Лазаруване. Техните танци бяха наблюдавани от многобройна публика и от… двата щъркела от осиновеното гнездо в Баничан.

RELATED ARTICLES

Most Popular