Monday, May 27, 2024
HomeРегионДупницаНад 1 тон курбан раздадоха в Дупница на Голяма Богородица

Над 1 тон курбан раздадоха в Дупница на Голяма Богородица

Миряни се помолиха за здраве и семейно щастие

1 тон и 200 кг. килограма курбан бе раздаден в Дупница, по случай големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Над казаните с боб, пилешко и агнешко бдеше майсторът на курбана Стоян Кадийски. Олтарният клисар нахрани десетки миряни, с осветената храна, при катедралния храм “Свети Георги Победоносец”. Помогнаха му доброволци, които се включиха в приготвянето на продуктите, варенето и овкусяването на вкусните празнични гозби.

Хиляди дупничани изпълниха храмовете, за да отбележат Голяма Богородица. През целия ден иконите на Пресветата Дева Мария бяха отрупвани с цветя и дарове от миряни, дошли да отдадат почит на покровителката на майчинството, брака и семейното огнище.

В централния храм празничната литургия отслужи Отец Петър Очков в съслужение с Отец Добри Добрев. Вярващите изпълниха стъпалата пред черквата и чакаха ред, за да запалят свещички за здраве.

С молитви за честит живот, мир и любов в семействата, стотици посетиха и храм “Покров на Света Богородица” в града, където празничната литургия отслужиха архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия ставрофорен иконом  Георги Паликарски в съслужение с Отец Костадин Бошняков.

С търпение и смирение се извиха опашки от желаещи да се докоснат до небесната плащаница на Божията майка. Тя бе изнесена още по време на празничната Вечерня с Петохлебие и опело на Св. Богородица, която се отслужи от всички свещеници от Дупнишка духовна околия в понеделник вечерта.

На Голяма Богородица десетки майки отправиха благодарствени молитви и запалиха свещ за здраве на своите чеда и семейства. Други се помолиха за бъдеща радост в живота им. Истинско щастие преливаше от кръщелната, където десетки деца бяха въведени в християнската вяра.

RELATED ARTICLES

Most Popular