Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаНад 20 лв. удари букет 8-мартенска любов в Дупница

Над 20 лв. удари букет 8-мартенска любов в Дупница

Цветята остават предпочитаният подарък за 8 март, показва наша проверка по търговските обекти и магазините за цветя в Дупница. Най-търсени продължават да са розите, въпреки че изборът зависи преди всичко от финансовите възможности и вкусовете на клиентите. Търсени са и цветята в саксии, които се запазват живи и след празника. Сред предпочитаните са и пролетните цветя – зюмбюли, лалета, фрезии. Цветята са внос от Холандия.

„Засега не мога да кажа дали търсенето ще е по-различно спрямо предишни години. Това ще знаем на 10 март. А кое е най-търсено? Всеки купува според вкуса си. И според бюджета, разбира се, това също е фактор. Всеки си има предпочитания – било за саксия, било за букет. Когато човек е тръгнал за роза, няма да вземе нещо друго. Много редки са случаите, в които намерението се променя. Хората взимат пролетните цветя – зюмбюли, лалета, на които сезонът е сега. Розата си е класика. В предишни години сме имали, а предполагам и сега ще има и хора, които купуват по-големи букети. Всяка година има клиенти, които искат по-луксозни букети”, каза Йоанна -продавачка в един от магазините за цветя в района на пазара.

Първокласничката Божидара бе купила роза за своята майка.

Наблюдава се и ръст в цените спрямо миналата година. Търговци уверяват, че последното увеличение е било през януари и за 8 март цените не са променяни. Свързват увеличението с поскъпването на тротоарното право, влязло в сила от 1 февруари, след решение на Общинския съвет в града.
„За цените в сравнение с миналата година нищо не можем да кажем. Мога да кажа, че цените на цветята се задържат на едно и също ниво от началото на януари. Тогава имаше поскъпване и до момента се държат тези цени. За 8 март не са вдигани. Ако ги увелича, приключвам… Цените на лалетата дори са същите, каквито бяха миналата година за 8 март. И не само на лалетата, почти всичко се запази от миналата година. Има цени, които са вдигнати заради поскъпването на тока и на външната площ.

От 1 февруари тротоарното право, което беше 4 и отиде на 27 лева за квадратен метър. Стрък роза например е 7 лева, 7 лева е и опакована – с целофан и панделка, с труда на момичетата. Хризантемата си е 4, 50 лева, с цената от 1 януари. Стрък карамфил е 1, 20, а опакован в целофан – 2 лева. Стрък гербер също е 2 лева. Лилиумът е 10 лева, цената му не е променяна от септември миналата година. Обикновените лалетат са по 2, а луксозните по 3 лева”, каза собственичката на магазин за цветя до пазара.
Разнообразието от цветя е голямо. Предлагат се рози, гербери, хризантеми, карамфили, лилиуми, лалета, зюмбюли, фрезии, нарциси, саксийни циклами, теменужки, иглики, каланхое, мини рози… Ето и цените на някои от най-продаваните цветя: зюмбюл в саксия е 5 лева, а стръкче, опаковано в целофан – 4 лева, фрезиите са между 2 и 5 лева. Жива циклама в кошничка струва 15 лева. Саксийка с каланхое в кошничка е 14 лева.

Цените на букетите са значително по-скъпи. Най-евтините са около 5 лева. По-скъпите стигат и до повече от 30 лева, в зависимост от вида, броя на цветните стръкове и опаковката.
Освен в специализираните магазини, в навечерието на празника и тази година се появиха сергии за цветя в целия град. Жени, предлагащи цветя, има по спирките и на други оживени места.
Богато е разнообразието от цветя и в магазините от големите вериги, където цените са по-ниски, а пазаруването – масово. На 7 март клиенти имаше във всички магазини и край всички щандове с цветя, а по-голямата част от купувачите са жени.

RELATED ARTICLES

Most Popular