Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБанскоХотелиери от Банско дават подслон и храна на 50 бежанци от Украйна

Хотелиери от Банско дават подслон и храна на 50 бежанци от Украйна

  • Малин Бистрин: Събрахме средства и помогнахме на блокираните украинци и руснаци да се приберат по родните си места

Хотелиери в Банско дадоха подслон на около 50 бедстващи, избягали от войната в Украйна. Освен покрив над главите, от бранша в курортната община са осигурили храна, лекарства и други неща от първа необходимост. Очаква се броят на бежанците от войната в Банско да се увеличи в следващите дни.
„Правим каквото можем. Даваме на хората храна, напитки, санитарни материали. Ние сме насреща за всичко от каквото имат нужда. Осигуряваме им и лекарски прегледи. Храната е подбрана за всеки според необходимостта. На едни им е достатъчно само супичка, на други – друго. Има и доста малки деца, за които се грижим. Настанили сме нуждаещите се в хотелите. Някои от тях пък са в апартаменти, които не се използват, но собствениците ги дават за периода на пребиваването. На Изпълнителното събрание на нашето Сдружение гласувахме да съберем още пари за чаршафи, детски колички и всякакви други стоки, които са нужни. Защото има хора, които са дошли при свои познати в Банско, но все пак нямат дрехи и санитарни материали. По моя информация към момента броят на хората, дошли тук е около петдесетина. Но ситуацията е динамична и бройката се променя. Сърцата на хората се показват в такъв момент. Приемаме ги с отворени обятия и се стараем да останат доволни. Радващо е, че успяваме в нещастието да им дарим усмивка. Чакаме информация от националния щаб за евентуалното идване на още хора, които да подслоним. Депутатът Илин Димитров е част от щаба, той е приятел на Банско и също помага в този момент“, коментира пред „Вяра“ председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин. .
Той допълни, че чуждестранните туристи, които бяха в курорта, когато военните действие в Украйна започнаха, вече са се прибрали по родните си места. Припомняме, че някои от тях се оказаха без пари и с блокирани сметки, но местните им оказаха голяма помощ.
„Тръгнаха си от Банско и използваха коридора през Истанбул, за да стигнат до родните си места. Помогнахме им с каквото можем и хората ни бяха много благодарни“, завърши Малин Бистрин.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular