Thursday, May 2, 2024
HomeСкоростиНай-голямата Mazda CX-80 идва в Европа и у нас

Най-голямата Mazda CX-80 идва в Европа и у нас

Спортната кола MX-5 вече не е единствената Mazda със задно предаване, продавана в Европа, тъй като CX-60 кацна на Стария континент и респективно вече е и на родния пазар. Направихме подробен тест на най-луксозната Mazda, но сега стана ясно, че ще се появи и още по-голяма версия.

Ако имате нужда от повече място, клонът на автомобилния производител в Обединеното кралство обяви, че триредовият CX-80 ще бъде пуснат през 2023 година, като по-голям вариант на CX-60 със седем места. Техническите спецификации все още не са разкрити, но двете SUV-та вероятно ще бъдат идентични, с изключение на разликата в размерите.

CX-60 не само се прави на платформа, базирана на задно задвижване, но е и първата Mazda, която използва ново семейство от редови шестцилиндрови бензинови и дизелови двигатели, допълнени от plug-in хибриди. CX-80 вероятно ще наследи задвижването и избора между задно и задвижване на всички колела, свързано с осемстепенна автоматична трансмисия.

Подобно на Miata , който споменахме в началото, новото SUV ще има система, наречена Kinematic Posture Control, която намалява накланянето на каросерията в завои чрез прилагане на спирачката към вътрешното задно колело по време на завой.

Колко голям ще бъде CX-80? Mazda все още не казва, но ще ви напомним, че стандартният двуредов CX-60 е дълъг 4 740 милиметра и има междуосие с размери 2870 мм. В най-тежката си конфигурация, която е PHEV, CX-60 тежи близо 2 100 килограма. Излишно е да казваме, че CX-80 ще бъде малко по-тежък в резултат на разширяването на каросерията, за да се интегрира третият ред седалки.

CX-60 и CX-80 не са предвидени за Северна Америка, но Mazda планира еквивалентни модели с индекси CX-70 и CX-90, съответно. Потвърдено е, че първият ще получи 3.3-литров редови шестцилиндров бензинов двигател с различна настройка от 280 конски сили 450 нютон-метра въртящ момент, налични в австралийската спецификация CX-60. Очаквайте CX-70 за САЩ, който ще дебютира скоро, вероятно като 2024MY. CX-90 ще последва на по-късна дата./ fakti.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular