Friday, May 3, 2024
HomeАктуално от днесНападнаха с брадва български културен център в Охрид

Нападнаха с брадва български културен център в Охрид

Адвокат внесе иск срещу сдружение „Цар Борис III”

 

Въоръжен с брадва мъж нападна в сряда българския културен център „Цар Борис III” в Охрид, който бе открит само преди дни от д-р Милен Врабевски – спомоществовател на българските сдружения в Северна Македония.

Вандалският акт е започнал, докато в клуба се е провеждала среща между членове на сдружението и външни посетители. Според свидетели, отвън са започнали да се чуват викове „фашисти”, а малко след това са последвали удари с брадва по табелата на клуба. За щастие всички присъстващи са успели да се измъкнат невредими, а щетите са само материални, съобщиха от Фондация Българска Памет. На мястото дошла полиция, която провежда разследване. По непотвърдена информация извършителят е известен на органите на реда. Нападението е извършено малко след като от културния център са си тръгнали представители на ОССЕ.

Междувременно стана ясно, че адвокат Тони Менкиноски е внесъл в Конституционния съд на Република Северна Македония искане да бъде разгледано дали програмата и уставът на сдружение „Цар Борис III” в Охрид са в съответствие с конституционния ред на страната, предаде БТА.

„По безспорен начин може да се установи, че програмата и уставът на сдружението са насочени към насилствено разрушаване на конституционния ред на (Република Северна) Македония и разпалване на национална и религиозна нетърпимост”, се посочва в искането, като Менкиноски твърди, че „сътрудничеството на цар Борис III с Адолф Хитлер е исторически факт и че монархът е свързан с депортирането на 11 363 евреи от Македония, Тракия и югоизточните части на Сърбия по време на Втората световна война, извършено от България”.

„Твърди се, че под ръководството на цар Борис III е приет акт за смяна на македонската народност с българска. Към искането е добавена аргументация за практиката на Европейския съд за правата на човека, която показва, че отричането на фашизма и Холокоста насажда омраза и нетолерантност”, допълва „Фактор”, уточнявайки, че Менкиноски е „правен представител на македонците от България пред Съда по правата на човека в Страсбург”.

Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III” в Охрид е регистрирано в Централния регистър на Република Северна Македония през ноември 2021 г. съгласно Закона за сдруженията и фондациите.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular