Tuesday, April 30, 2024
HomeРегионБобов долНапрежение в ТЕЦ „Бобов дол”! Енергетици скочиха срещу изказване на министър Василев...

Напрежение в ТЕЦ „Бобов дол”! Енергетици скочиха срещу изказване на министър Василев за затваряне на централата

От дружеството изпратиха отворено писмо до правителството и президента

Изказване на финансовия министър Асен Василев, че дейността на ТЕЦ „Бобов дол” ще бъде прекратена, провокира напрежение и недоволство в дружеството. Ръководството на централата изпрати отворено писмо до председателя на Народното събрание Николай Минчев, президента Румен Радев, министър-председателя Николай Петков и министъра на финансите Асен Василев, в което заявява несъгласието и споделя притесненията си във връзка с информацията за предстоящо затваряне на дружеството. Писмото е подписано от кметовете на общините Дупница и Бобов дол и структурите на КТ „Подкрепа” и КНСБ в топлоцентралата. От дружеството подчертават своята стратегическа важност за Югозападна България и страната. Посочват, че информацията нагнетява обществено и социално напрежение и не кореспондира с обективната истина. Евентуалното затваряне на централата ще доведе до риск работещите в енергетиката от областите Кюстендил, Благоевград и Перник да останат без работа и забавяне на устойчивото икономическо развитие на България. В писмото припомнят и за плановете за енергийна трансформация на ТЕЦ -а, сред които изграждане на фотоволтаична централа още през тази година, преминаване на газ като гориво и др. От дружеството отправят покана към институциите за преразглеждане на позицията им относно ТЕЦ „Бобов дол”.
„Считаме, че институциите следва много внимателно и отговорно да засягат темите, касаещи въглищните централи, след което да се съсредоточат към реализирането на адекватни и последователни политики, съобразени със състоянието на българската енергетика, тъй като тя е тежко зависима от тях”, се казва в писмото.
“Не сме наясно друга въглищна централа в страната да се е обявила и да работи толкова категорично за изваждане от експлоатация на въглищата като гориво”, посочват още от ТЕЦ “Бобов дол”.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular