Friday, May 3, 2024
HomeОбществоНародният певец Николай Кирчев от Петрич навръх имения си ден: Нека има...

Народният певец Николай Кирчев от Петрич навръх имения си ден: Нека има мир, любов и топлина във всеки дом!

Шаранът и домашната ракия са задължителни за празника, споделя Николай, който тази година се сдоби с първа рожба

На Никулден ще ни запее народният певец от Петрич Никола Кирчев. Неговият меден глас нежно се преплита с фолклорните ритми и пленява почитателите на народната музика. Ще ви разкажем как празнува своя имен ден и какво важно събитие се случи в живота му.
– Здравей, Ники, и честит празник! С какво свързваш Никулден и как го посрещате у вас?
– Този ден е важен православен празник. Посветен е на св. Никола, който е покровител на моряците. Разбира се, празникът се отбелязва на 6 декември и е специален за мен. На този ден винаги се събирам с най-близките ми хора в домашна обстановка, за да го отпразнуваме. На трапезата задължително присъства шаранът. В допълнение има различни салати като маруля и кисели краставички, а ракията е домашна. Пеем хубави народни песни и се веселим до зори, както подобава за празник.
– Навярно някои от нашите читатели те помнят с участията ти на фестивала „Пирин фолк”. Ти беше отличен и с награда от там. Разкажи ми малко за емоцията от това събитие?
– Винаги съм се отнасял с уважение към „Пирин фолк” и не само.
Да стъпиш на такава сцена, трябва да си се доказал, защото тя е престижна. Смятам, че съм бил оценен подобаващо, за да бъда класиран на призовите места. Най-вече съм щастлив, че представям фолклора от моя роден град Петрич.
– Как ти се отразява пандемията? Липсват ли ти срещите с публиката?
– Наистина много ми липсват срещите с публиката, концертите и емоцията от тях. Вече втора поредна година е истински трудно и няма участия заради наложените мерки. Но се надявам всичко да отмине в най-скоро време и отново да запеем заедно с почитателите.


– 2021-ва ти донесе най-скъпоценния подарък. Стана баща за първи път. Каква беше изминалата година за теб?
– Тази година забавих малко творческите си планове. Важно беше за мен да се концентрирам върху завършването си на магистърската си степен по „Музикално възпитание и обучение“ в Югозападния университет. През октомври станах баща и това много ме радва. Наистина през тази година прекарвах повече време с близките си.
– Предстои ли нещо ново и какво да очакват твоите почитатели?
– Съвсем скоро подготвям два фолклорни проекта. Ще издам в аванс пред Вас, че едната песен ще е авторска, а другата народна, но не толкова популярна. Планирам това да се случи в началото на пролетта.
– Предстоят едни от най-хубавите празници. Подготвяте ли се със семейството ти за тях?
– Разбира се. В момента сме в коледно настроение. Тези празници ще са специални, защото ще ги прекарам с първородния си син – Димитър, годеницата ми и цялото семейство. Няма нищо по-важно от това.
– Какво ще пожелаеш на нашите читатели?
– Пожелавам на всички преди всичко здраве, щастие и късмет. Нека има мир, любов и топлина във всеки дом.

Катерина ИВАНОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular