С много приятели и пържен котлет от шаран празнува DJ Никола Иванов от Сандански

  • Бас със съученици определя бъдещата му професия

  • Културният дом и голямата сцена на Летния театър в Сандански са любимите му места за озвучаване

Никола е от гр. Сандански и от дълго време е озвучител на събитията, които организира кметството. Той е част от почти всяко мероприятие, за да радва хората с разнообразна и хубава музика. Днес той празнува своя имен ден и ще си поговорим за предизвикателствата на днешните времена и традициите около Никулден, които спазват в семейството му.
– Какво е да си DJ в България?
– В днешно време е много лесно да станеш DJ. Мама и тате ти купуват контролер и лаптоп и готово. Трудното е да се задържиш в професията с времето. Постоянно трябва да се надграждаш и да си в крак с технологиите. Да инвестираш в нова апаратура, за да ставаш все по-добър и да си добра конкуренция. Да си DJ, за мен е една от най-яките професии, с които може да се занимава един човек. Тя изцяло отговаря на това, което съм. Като видя усмивките на хората след някое събитие, ми е достатъчно, за да се мотивирам и да продължавам да работя вече 15 години.
– Как избра този път в живота?
– На шега преди 15 години се хванах на бас с едни мои съученици, че ще водя една дискотека и така започнах. Много ми помогна в началото моят колега и приятел DJ Жомпи. Благодарен съм и на колегата DJ Чико, с когото работим заедно и до днес. Заедно с него ходим по участия, инвестираме в озвучителна техника, която също така отдаваме под наем за различни мероприятия.
– Какво искат да слушат хората?
– Различните хора слушат различни стилове музика. Но аз съм забелязал, че публиката от 16 до 35-годишна възраст обикновено слуша предимно попфолк, сръбско и гръцко. Понякога искат и фолклор, но не често. На събития, на които преобладава поколението над 35 години, ми искат много народна музика, поп, рок и ретро хитове от 80-те до 2000 година. Но всичко е строго индивидуално от вида събитие и мястото.
– Как ти се отразява пандемията? През лятото имаше леко охлабване на мерките, но не е както преди. Как се справяш?
– Пандемията се отразява много зле на нашия бранш. През лятото тук-там имаше участия, но не като минали години, преди Ковид-19. Надявам се скоро да се оправят нещата и да си работим както преди.
– Освен DJ ти си и озвучител на община Сандански. Трудно ли се работи с известните? Претенциозни ли са?
– Не. По принцип има различни видове известни. Има такива, които се надуват, има и такива, които се държат много добре с останалите хора и уважават всеки. Това си зависи от човека и неговото възпитание.
– Кое ти е любимото място, на което си озвучавал?
– Най-любимите ми места са Културният дом и голямата сцена на Летния театър в Сандански. Те са ми най на сърце и винаги се радвам, когато стане дума за озвучение там.
– Нека си поговорим малко за днешния празник. Да ти честитим и имения ти ден. Да си здрав и винаги вдъхновен! На кого си кръстен?
– Благодаря за пожеланията! Кръстен съм на моя дядо Кольо, който за съжаление е починал, когато съм се родил. Бог да го прости.
– Как посрещаш Никулден вкъщи?
– Винаги посрещам празника с най-близките си хора. Обичаме големите събирания. По традиция приготвяме пържен шаран. Има много музика и веселие като на празник.
– Нека дадем идея на нашите читатели за празничната трапеза. Сподели рецептата за шарана?
– С удоволствие. Това е пържен шаран с царевично брашно. Необходимите продукти са 1,5 кг котлети или парчета шаран, сол и черен пипер за овкусяване, 1 ч.ч. царевично брашно за овалване и олио, което трябва да е добре загрято. Пържи се до златисто и след това добавяме резенчета лимон. Рецептата е много лесна и вкусна.
Благодаря ти много. Изпращаме те да помагаш за празничната трапеза, а ние от в-к „Вяра” ти пожелаваме весело изкарване!

Теди ЕРОТЕЕВА