Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБанскоНа гореща сесия избраха Костадин Загорчин за председател на ОбС-Банско

На гореща сесия избраха Костадин Загорчин за председател на ОбС-Банско

Нов председател на съветниците бе избран на сесията на ОбС-Банско. Единствената издигната кандидатура бе на Костадин Загорчин от ГЕРБ. Имаше очаквания зам.-председателят на Общинския съвет и временен негов председател Костадин Дурчов от БСП да бъде алтернативният кандидат, но той не участва в надпреварата. От присъстващите 16 общински съветници 9 гласуваха „за” Загорчин, трима не подкрепиха кандидатурата му, а четиримата съветници от Сдружение „Бъдеще за община Банско” заявиха, че няма да гласуват.

От името на Сдружение „Бъдеще за община Банско” Георги Главчев излезе с остра декларация и се обяви срещу „задкулисни комбинации на хора, водени от лични икономически и кариерни подбуди” и обяви, че четиримата общински съветници от сдружението няма да участват в гласуването.

Единственият отсъстващ от заседанието беше Кадри Туталъ от ГЕРБ. Така от 16 съветници в залата четирима бяха от ГЕРБ, 4-ма от сдружението, по двама от БСП, ВМРО и „Воля”, преминалият към „Републиканци за България” бивш кмет Георги Икономов и отцепилият се от сдружението Иван Сакарев. Въпреки единствената кандидатура на Костадин Загорчин бе подготвена т.н. интегрална бюлетина. 12 упражниха правото си на вот, като трима от съветниците не подкрепиха единствения номиниран.

От сдружението разкриват, че гласове в подкрепа на Загорчин са дали съветниците от ГЕРБ, „Воля”, БСП и независимият Иван Сакарев, който стана такъв преди месец с мотива, че сдружението подкрепя ГЕРБ.

“Ще работя в защита интересите на жителите на община Банско, за възстановяване диалога между общинската администрация и Общинския съвет, за диалог и комуникативност”, каза Загорчин след избирането му.

След промените в ръководството на Общинския съвет и въз основа на Правилника за неговата дейност бяха извършени и промени в ръководството и състава на постоянните комисии.

Промяната в конфигурацията на Общински съвет-Банско настъпва близо две години след конституирането му.

На местните избори през 2019 г. коалиция, съставена от Сдружение „Бъдеще за община Банско”, БСП и партия „Воля”, подкрепи Иван Кадев за кмет. Той спечели на първи тур срещу тогавашния кмет от ГЕРБ Георги Икономов, а лидерът на сдружението Димитър Русков стана председател на Общинския съвет. Най-много общински съветници – 6, а по-късно петима тогава имаха ГЕРБ, но те не влияеха върху решенията на Общинския съвет.

В края на заседанието кметът на община Банско Иван Кадев поздрави новоизбрания председател на Общинския съвет и заяви, че е променен моделът на ОбС и разчита на конструктивност и толерантност в бъдещата работа.

RELATED ARTICLES

Most Popular