Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаНа Никулден! Продължава ремонтът на черквата „Св. Николай Чудотворец” в Дупница

На Никулден! Продължава ремонтът на черквата „Св. Николай Чудотворец” в Дупница

Храмът ще бъде отворен напролет, каза отец Иван Айдаров

Продължава ремонтът на черквата „Св. Николай Чудотворец” в двора на старите гробища в Дупница. Отварянето на църквата, планирано за 6 декември, се отлага за следващата пролет.Причината са възникнали непредвидени ремонтни дейности.

„Черквата ще бъде отворена напролет. Набелязали сме и конкретна дата, но засега няма да я обявяваме. Ще дадем официална информация, когато всичко бъде готово. Въпреки че вече се съобразяваме и с времето, ремонтът продължава. Той се проточи, тъй като допълнително излязоха много неща, които трябваше да се извършат. В момента се довършва рисуването на стенописите. Още се работи и по фасадата, която е почти готова. Повече работа остана предимно в двора. Укрепват се стените на гробището. На стълбите бе излята бетонова арка, висока около 3 метра, която се изгражда, за да отдели храма от гробищния парк. Предстои да се изгради покрив на арката и да се облицова. Построена беше и беседка, която също не е завършена. Тя ще бъде оборудвана с неподвижни пейки и маса, ще бъде оградена. Заслугата е на основния дарител Юлиян Манов”, каза отец Иван Айдаров – свещеникът, отговарящ за храма.

Припомняме, че намеренията са храмът, който от 40 г. е затворен и се рушеше, да се обнови и реставрира напълно и да стане действащ.

 

 

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Браво на дарителя! Храма става от ден на ден по красив. Но кой боядиса в това синьо сградата пред храма? Прилича на турски конак. Загрозява и храма и не отива на нищо. Крайно грозно и неудачно решение!!!

Comments are closed.

Most Popular