Окръжен съд-Благоевград оправда машинист в рудник “Ораново” за смъртта на колега

Окръжния съд в Благоевград призна за невиновен С. З. Б. машинист в участък „Рудничен транспорт“ на рудник “Ораново” за смъртта на свой колега.
Трагичният инцидент стана на 14 ноември 2017 г., около 16.30 ч., в рудник „Ораново“, край Симитли. Тогава С.Б. извършвал маневрени действия, свързана с подаване на вагони към пълен и празен гараж на работна площадка.

След като откачил въжето на хаспела (просто подемно устройство) от вагона, започнал да го дърпа в посока „пълен гараж“ на горна стъпка на уклон 002. Усилията му били недостатъчни сам да преодолее съпротивлението при движение на вагонетката, заради кривина на релсовия път и наклона. Поради тази причина тя се върнала обратно, а впоследствие излязла извън релсите и продължила да се движи безконтролно надолу със силна скорост. Търкаляла се и се блъскала в укрепленията.

По същото време по уклон № 2 се движили четирима работници за влизане в рудника. Вагонът обаче полетял надолу по уклона, който е наклон от 35 градуса. Вагонът набрал скорост и около 120-ия метър ударил 55-годишния Стефан С.
На пострадалия веднага е оказана първа долекарска помощ, изнесен е на повърхността и е откаран в спешен център на болницата в Благоевград, но починал.
С постановената присъда Окръжният съд отхвърли като неоснователни, предявените срещу подсъдимия граждански искове в общ размер от 500 000 лв..
Присъдата, която не е влязла в сила, може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд-София.