Saturday, May 4, 2024
HomeРегионКюстендилНа работното си място ще се ваксинират лекари и болничен персонал в...

На работното си място ще се ваксинират лекари и болничен персонал в Кюстендилска област

  • Регионалните здравни инспекции поемат заетите в извънболничната дейност

  • Здравната инспекция в Благоевград търси лекар и медицинска сестра за сформирането на екип, който да извърши имунизацията на населението

След  коледните празници се очаква да започне ваксинирането на заетите на “първа линия” в Кюстендилска област. Болничните заведения в областта ще са мястото, където ще бъдат ваксинирани всички лекари, сестри и болничен медицински персонал, които са изявили желание. В центровете на регионалните здравни инспекции ще бъде поставяна ваксината на заетите в извънболничната помощ. В категорията попадат лични лекари, зъболекари, фармацевти и помощник-фармацевти. Общо 700 души от заетите на “първа линия” са декларирали доброволното си съгласие до този момент. Очаква се Европейският регулатор за лекарствата да одобри ваксината на “Пфайзер” и “БайонТех” на 21 декември. Това означава, че ваксинацията в Европейския съюз може да започне след по-малко от седмица. Кюстендилска област продължава да бъде в червената Ковид зона. По последни данни броят на заболелите е 670 на 100 000 души от населението през последните 14 дни, което нарежда областта сред челните по заболеваемост. Регионалната здравна инспекция в Благоевград търси лекар и медицинска сестра за сформирането на екип, който да извърши имунизацията на населението с ваксина срещу Covid-19. Желаещите могат да се обърнат директно към директора за здравната инспекция. За разлика от Кюстендилска, в Благоевградска област се запазва тенденцията за намаляване на новорегистрираните случаи с COVID-19. Заболелите през изминалата седмица са 697, което е със 130 броя по-малко в сравнение с предходния седемдневен период. 39 са хоспитализираните, около 660 са оставени на домашно лечение или под наблюдение. Намалява и броят на заболелите през седмицата медици. „Направления за PCR тестове вече се издават от общопрактикуващите лекари и като цяло в това отношение работата в РЗИ чувствително се облекчи. Ние даваме направления най-вече на контактни лица, поради това пред инспекцията вече няма опашки“ – съобщи на БНР д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести. „Добре е по време на наближаващите хубави празници да сме вкъщи, в тесен семеен кръг, за да можем в началото на следващата година да си отдъхнем“ – препоръча д-р Мончева.

Нови 51 положителни проби с коронавирусна инфекция има в Кюстендилска област през изминалите 24 часа, съобщават от Областния кризисен щаб.  В община Кюстендил новозаразените с Ковид-19 лица са 24, в Дупница – 16, в общините Сапарева баня и Бобошево са трима с положителни проби, в Рила и Кочериново са по два новите случаи, а в Бобов дол – един. Към момента в Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница са хоспитализирани 20 лица. От тях 8 са на кислород и в по-тежко състояние. В Ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“ – град Дупница са хоспитализирани 28 души. Един от тях е на интензивно лечение, голяма част от останалите пациенти са на кислород.

Към момента 55 лица са настанени за лечение в Ковид отделението на болницата в град Кюстендил. Трима от тях са интубирани и на интензивно лечение, останалите пациенти са в тежко и средно тежко състояние.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular