Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилС бързи темпове върви почистване на коритото на река Банщица в Кюстендил

С бързи темпове върви почистване на коритото на река Банщица в Кюстендил

Багерите отстраняват избуялата близо 2 метра растителност

 

Почистването на коритото на река Банщица в Кюстендил върви с бързи темпове. Общината избра по обществената поръчка фирма, която впрегна цялата си техника в прочистването и изкореняването на избуялата растителност през пролетта и лятото, като на места тя достигаше 2 метра, както и премахване на боклуци, които замърсяваха реката. Целта е преди началото на зимния сезон и очакваните дъждове и снегове коритото на реката, която минава през централната част на областния град, да бъде разчистено, за да няма затлачвания.

От близо 3-километровото коритото вече е почистено повече от половината. Работните дейности започнаха от края на града при кв. “Запад” и въпреки няколкото дъждовни дни работата не спря и процесът върви по план. Към момента усилено се работи в участъка между Женския мост и кръговото при плажа. Две малки багерчета изкореняват високата растителност, която се извозва на момента.

Кюстендилци в последно време изразяваха недоволство заради занемарения вид на коритото, като се възмущаваха, че растителност дори расте през процепите на циментовата част на речното корито. До дни прочистването ще завърши, а местните жители вече коментират, че ако поне два пъти в годината реката се поддържа, тя няма да бъде в такова грозно състояние, особено през топлите месеци, когато десетки жители се разхождат по оформената за тази цел пътека и обособените за отдих места с пейки и беседки.

Краси Ценкова

 

RELATED ARTICLES

Most Popular