Thursday, May 9, 2024
HomeРегионГоце ДелчевНа сватбен туризъм в Рибново

На сватбен туризъм в Рибново

Десетки искат да видят уникалната брачна традиция,  кандидат за живо наследство на ЮНЕСКО

Гърменското село Рибново се превръща в притегателен център за туристи от България и чужбина. Причина за невероятния интерес към малкото населено място са неповторимите местни сватбени ритуали. Администраторите на официалната фейсбук страница на Рибново установили, че един от най-често задаваните въпроси от потребителите е свързан с предстоящите сватби в селото. Това ги провокира официално да публикуват списък с имената на бъдещите съпрузи и датите на предстоящите щастливи събития.

За тази събота и неделя е насрочена последната сватба за настоящата 2022 година. Тя ще бъде на бъдещото семейство Джемал Бинджев и Фатме Сиракова. През месец февруари две двойки ще потвърдят пред цялото село своята обич. На 25 и 26 февруари ще бъде голямото събитие на Ридван Бошнак и Фатме Робова. Пролетна сватба ще организират семействата на Исуф Мусанков и Къдрие Авди.

Припомняме, че уникалната сватбена традиция в село Рибново е кандидат за вписване в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Процедурата трае около две години и изисква много доказателствен материал, който местните са готови да предоставят. Традицията на сватбите в Рибново се смятат за единствени по рода си в света. Любовта и традициите владеят село Рибново през есента и зимата. Това е и времето, в което 100-годишните ритуали оживяват.

Сватбените ритуали са по правилата на приказките – три дни яли, пили и се веселили. Различното обаче е, че празненствата са два дни и най-важното – булката трябва да бъде отрупана с богат чеиз още от първия ден. Той се събира с много труд и години наред. Чеизът на невестата се изнася на улицата, където буквално се прави декор на новия дом на младоженците.

Най-характерното за сватбата в Рибново е изрисуването на лицето на булката. То се маже с кремове и се облепва с пайети. За сватбата не се пестят пари, а снимките на младоженците от години са напуснали страниците на семейните албуми и са се превърнали в корици на български и чуждестранни вестници и списания.

RELATED ARTICLES

Most Popular